masełko z czosnkiem niedźwiedzim
idealny na grilla
Masełko z czosnkiem niedźwiedzim jest genialnym dodatkiem do chrupiącego chleba, grzanek, jajecznicy, jajek sadzonych czy zupy.
Zrób więcej i przechowuj w lodówce. Uwielbiam!
Zobacz koniecznie przepis na masełko z anchois (tutaj)
- Max 10 min przygotowywania + chłodzenie ok 30 min
składniki:
kostka masła
szklanka świeżych liści czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Masło wyciągnij z lodówki, aby zmiękło.
Liście czosnku niedźwiedziego umyj, osusz, obetnij ogonki i poszatkuj.
- Dodaj masło, szczyptę soli i pierzu. Zmiksuj wszystko blenderem.
- Możesz też drobno posiekać czosnek niedźwiedzi i wymieszać z masłem, zamiast blendować wtedy będzie miało widoczne kawałki.
- Masło przełóż do miseczki lub słoika albo ułóż na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwiń w wałek. Można również masło przełożyć do foremek do pralinek i zamrozić. Masło czosnkowe wsadź do lodówki, aby stwardniało.
Wariant na thermomix
Masło, czosnek i przyprawy przełożyć na naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć liście ze ścianek naczynia na dół. Postępować dalej jak w przepisie.
DRUKUJ