Mazurek pomarańczowy

mazurek pomarańczowy
nr 1 świątecznych wypieków

Uwielbiam dodawanie pomarańczy i cytryn do wypieków. Wszystko z nimi wspaniale pachnie a dodatkowo na lekko goryczkowy smak, który niezwykle cenię w słodkich wypiekach. Jeśli uda Ci się znaleźć ekologiczne, niewoskowane cytrusy, od razu spróbuj z nimi coś upiec. Na moim blogu znajdziesz ucierane ciasto z pomarańczami. Dzisiaj zachęcam Cię do spróbowania mazurka pomarańczowego, który urzekł najpierw moją mamę a potem mnie i w ten sposób, co roku od ponad 10 lat na wielkanocnym stole pojawia się wypiek, który co prawda podrasowałam względem oryginalnego przepisu, ale nadal jest obłędny kolorystycznie i znika niezwykle szybko z wielkanocnych talerzy.

składniki:

KRUCHE CIASTO:

350 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

szczypta soli

200 g masła, schłodzonego

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

2 żółtka

 

KONFITURA POMARAŃCZOWA:

6 pomarańczy  

2 cytryny  

300 g cukru + 100 g dodatkowo

 

Do ozdoby możesz użyć płatków migdałowych, suszonej żurawiny i moreli.

Przygotowanie:

Schłodzone ciasto rozwałkuj na do ulubionej foremki, może to być prostokąt ok. 20×30 cm, możesz też zrobić kształt owalu przypominającego jajko – wszystko zależy od Twojej wyobraźni.

Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i schłodź ponownie, przez 30 minut. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz około 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstaw do ostudzenia.

Na ostudzony, upieczony kruchy spod ułóż jeszcze ciepła konfiturę i równo rozsmaruj. Na wierzch ozdób odsączonymi plastrami pomarańczy i płatkami migdałowymi tworząc wzorek jaki Ci w duszy gra.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować