Mus z dyni

mus z dyni

Dynia jest bogata w witaminy antyoksydacyjne, zwłaszcza A, C i E. Posiada także dużo składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, wapń, potas czy selen. Oprócz tego dynia zawiera białko, beta karoten i sporo błonnika.

Mus z dyni jest świetnym półproduktem do innych potraw. Można z niego zrobić zupę, bułeczki, ciasto czy sos do obiadu. Jest prosty w wykonaniu, świetnie się mrozi. Warto go zrobić „przy okazji” wrzucając do piekarnika na niższą półkę kawałki dyni.

składniki:

dowolny rodzaj dyni, w dowolnej ilości

1 łyżka oliwy z oliwek

przygotowanie:

Wg mnie najszybciej się wydrąża warzywa łyżką.

Ta odrobina tłuszczu pomoże w przyswojeniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (pamiętacie ze szkoły są to: ADEK).

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.