mus z dyni
Dynia jest bogata w witaminy antyoksydacyjne, zwłaszcza A, C i E. Posiada także dużo składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, wapń, potas czy selen. Oprócz tego dynia zawiera białko, beta karoten i sporo błonnika.
Mus z dyni jest świetnym półproduktem do innych potraw. Można z niego zrobić zupę, bułeczki, ciasto czy sos do obiadu. Jest prosty w wykonaniu, świetnie się mrozi. Warto go zrobić „przy okazji” wrzucając do piekarnika na niższą półkę kawałki dyni.
- Przygotowanie: 10 min
- Zapiekanie 30-50 min
składniki:
dowolny rodzaj dyni, w dowolnej ilości
1 łyżka oliwy z oliwek
przygotowanie:
- Dynię umyj, pokrój na kawałki, ze skórką, pozbądź się pestek.
Wg mnie najszybciej się wydrąża warzywa łyżką.
- Poukładaj dynię na papierze lub folii na blasze piekarnika. Skrop oliwą z oliwek.
Ta odrobina tłuszczu pomoże w przyswojeniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (pamiętacie ze szkoły są to: ADEK).
- Zapiekaj około 30-50 min w temp 190-200 st. Dynia będzie gotowa, kiedy poczujesz, że jest miękka.
- Można ją zostawić do wystudzenia w piekarniku. Chłodną dynię obierz ze skórki, wrzuć do kielicha blendera lub do pojemnika gdzie ręcznym mikserem zmiksujesz dynię na papkę.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.