Napar z gojnika i dzikiej róży
na grypę i przeziębienie
Gojnik – szałwia libańska, czy inaczej herbata górska jest od wieków wykorzystywana w celach profilaktycznych i leczniczych w krajach bałkańskich i na Bliskim Wschodzie. Zawiera wiele cennych składników, m.in. żelazo, cynk, potas, magnez, miedź oraz taniny i flawonoidy. Ma pozytywny wpływ na odporność i na regenerację sił. Ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stosuje się go w celu podniesienia odporności, przy sezonowych przeziębieniach i grypie. Szałwia libańska odznacza się właściwościami uspokajającymi, dlatego stosowana jest do regulacji układu nerwowego. Wpływa na poziom dopaminy i serotoniny, łagodząc skołatane nerwy i zaburzenia nastroju. Nie ma przeciwwskazań do picia naparu i odwaru z gojnika. Zanim jednak spróbujesz poczytaj i zdecyduj czy jest to napar dla Ciebie.
Płatki dzikiej róży – są bogate w witaminy i inne substancje mające zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jakie witaminy? Wit A, B1, B2, E,K, kwas foliowy, flawonoidy, garbniki, pektyny. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego.
Imbir – rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Wspomaga leczenie przeziębienia, odchudzania, działa leczniczo na chore na gardło i łagodzi kaszel.
- Gotowanie: 5 min
składniki:
4-5 gałązek gojnika (postać suszu kwiatowego, a nie proszku do kupienia w sklepach eko lub aptece zielarskiej
4-5 łyżek płatków dzikiej róży – do kupienia j.w.
1 cm imbiru
3 litry wody
Zagotuj gojnik, płatki oraz imbir. Gotuj 5 min na bardzo małym ogniu.
Pij cały dzień, możesz dodać do kubka naparu miód, cytrynę, miętę lub sok malinowy.