Pasta jajeczna
z chrzanowym wasabi
To idealna jajeczna pasta, która zajmie ci tylko chwilę. Jest super chrzanowa, ale trochę inaczej, kremowa i bardzo smaczna. Uwielbiam dodawać wasabi do najróżniejszych past. Dla mnie ten chrzanowy posmak jest idealny, mniej kwaśny nić zwykły, a w konsystencji pasty wychodzą bardziej kremowe.
To też pasta zero waste, kiedy zamówiliście sobie sushi i po zjedzeniu okazało się, że zostało pudełeczko uroczo zielonego chrzanu wasabi. Nie wyrzucajcie go – zróbcie pastę jajeczną!
- Przygotowanie 15 min (z czego 10 min to gotowanie jajek!)
składniki:
3 jajka
1 spora łyżka chrzanu wasabi w paście nie proszku
1 łyżka majonezu (spór o markę zostawiam nierozstrzygnięty)
sól
do posypania szczypiorek lub cebulka, opcjonalnie zielona pietruszka lub koperek
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj, obierz, zetrzyj na grubej tarce. Do jajek dołóż wasabi, majonez, sól do smaku – wymieszaj i gotowe!
Najlepiej smakuje na liściu chrupiącej sałaty lub chlebie na zakwasie.
DRUKUJ