Pieczona owsianka z mrożonymi owocami

pieczona owsianka
z mrożonymi owocami

Odmian pieczonych owsianek znam kilkadziesiąt. Uwielbiam je przygotowywać wieczorem a następnego dnia biorę porcję do pracy na drugie śniadanie. Najczęściej robię ją w większej foremce tak aby cała rodzina miała swoje porcje przynajmniej na 2 dni.

Używając mrożone owoce nie jesteś ograniczona lub ograniczony sezonem konkretnych owoców – możesz taką owsiankę zjeść, kiedy tylko zapragniesz.

Przepis na formę ok. 15×15 cm – 4 porcje

składniki:

1 kubek płatków owsianych

¾ kubka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)

garść orzeszków ziemnych lub orzechów nerkowca, całych lub grubo posiekanych

mrożone lub świeże owoce (u mnie truskawki, borówki amerykańskie)

1 banan
3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego nierafinowanego

 

Przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru (do zamiany na syrop klonowy lub miód)

1 łyżka budyniu waniliowego

Przygotowanie:

trik

Używaj takich owoców i orzechów jakie lubisz. Od Ciebie zależy co wrzucisz do owsianki!

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować