pieczona owsianka
z mrożonymi owocami
Odmian pieczonych owsianek znam kilkadziesiąt. Uwielbiam je przygotowywać wieczorem a następnego dnia biorę porcję do pracy na drugie śniadanie. Najczęściej robię ją w większej foremce tak aby cała rodzina miała swoje porcje przynajmniej na 2 dni.
Używając mrożone owoce nie jesteś ograniczona lub ograniczony sezonem konkretnych owoców – możesz taką owsiankę zjeść, kiedy tylko zapragniesz.
Przepis na formę ok. 15×15 cm – 4 porcje
- Czas przygotowania: 5 min
- Pieczenie: 30 min
składniki:
1 kubek płatków owsianych
¾ kubka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
garść orzeszków ziemnych lub orzechów nerkowca, całych lub grubo posiekanych
mrożone lub świeże owoce (u mnie truskawki, borówki amerykańskie)
1 banan
3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego nierafinowanego
Przyprawy:
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka brązowego cukru (do zamiany na syrop klonowy lub miód)
1 łyżka budyniu waniliowego
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni góra/dół i natłuść formę 2 łyżkami masła lub oleju kokosowego. Dobrze wymieszaj płatki owsiane z przyprawami. Zalej mlekiem roślinnym. Umieść owoce i orzechy na wierzchu i skrop pozostałym masłem lub olejem.
- Opcjonalnie posyp 1 łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczona owsianka powinna wystygnąć, a następnie jeść letnią lub zimną.
trik
Używaj takich owoców i orzechów jakie lubisz. Od Ciebie zależy co wrzucisz do owsianki!