Retro jajka
faszerowane pieczarkami
To zdecydowanie moje najukochańsze jajka. Przepis mojej babci, być może nawet starszy. Takie jajka pojawiały się u nas na Wielkanoc ale też czasami przy okazji szalonych domówek w latach 80-90 tych. I choć z przepisu skorzysta każda babcia, to gwarantuję, że to hiperproste połączenie zasmakuje każdemu.
- Przygotowanie: 25-30 min
składniki:
1
6 jajek (możesz dać ile chcesz i zmniejszyć lub zwiększyć inne składniki, dla mnie 12 połówek to minimum, żeby się nimi nacieszyć)
6 pieczarek
1 łyżeczka masła
1 łyżka majonezu Kieleckiego
sól, pieprz
do ozdoby opcjonalnie:
pietruszka, koperek, rzodkiewka, sałata, szczypiorek
Przygotowanie:
- Pieczarki pokrój bardzo drobno lub zetrzyj na grubej tarce, podsmaż na maśle aż się zarumienią. Ostudź.
Jajka ugotuj 10 min w osolonej wodzie. Dzięki temu podczas obierania skorupka łatwo odejdzie od jaja. Ostudź je całkowicie pod zimną wodą.
- Jajka przekrój. Żółtko delikatnie wyjmij, uważając, żeby nie rozerwać białka, wsadź do miski. Dodaj do żółtko pieprzu i szczyptę soli, wymieszaj widelcem na pastę. Skosztuj, czy jest wystarczająco słona.
- Łyżeczką nakładaj pastę do białek tworząc kopczyk. Na wierz udekoruj listkiem pietruszki i kawałkiem rzodkiewki. Twoje retro jaja są gotowe do spożycia.
trik
Te jajka szybko obsychają, jeśli chcesz je przygotować wcześniej, naszykuj sobie ugotowane jajka i przesmażone pieczarki a przed samym podaniem zrób pastę i nałóż na białka.