Rozgrzewająca marchewkowa z imbirem
To może być wspaniała, rozgrzewająca, jesienna zupa lub delikatne danie, które pokocha każdy dzieciak, jeśli wykonasz ten przepis BEZ dodania do niego chili i imbiru. Twój wybór na co dzisiaj masz ochotę i z kim planujesz zjeść dzisiaj posiłek.
- Przygotowanie: 30 min
składniki:
½ słoika suszonych pomidorów
2 cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 duża biała cebula
0,5 kg soczystej marchewki
2-3 ziemniaki
olej kokosowy
eko wegeta
1 szklanka soku pomarańczowego
1 litr wody
1 łyżka cukru (jeśli masz najlepiej trzcinowy, jeśli nie daj biały)
sól, biały pieprz, płatki chili, kurkuma
przygotowanie:
- Pokrój cebulę i przesmaż ją na oleju kokosowym.
- Dodaj chili, kurkumę, imbir i czosnek posiekane, następnie pokrojone pomidory, ziemniaki i marchewkę.
Nie musisz się starać, krój byle jak i tak zaraz wszystko zmiksujesz.
- Dodaj cukier, sól, wegetę, pieprz.
- Kiedy już wszystko się poddusi, dolej soku pomarańczowego, wody i ugotuj warzywa do miękkości.
- Na koniec wszystko zmiksuj.
Możesz podać do zupy domowe grzanki:
grzanki:
przygotuj kilka kromek wczorajszego chleba, najlepiej na zakwasie
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli i tymianku
przygotowanie:
- Pokrój chleb w 1cm kostkę, podsmaż na patelni na oliwie z oliwek, posól, dodaj tymianek i smaż powoli aż ze wszystkich stron grzanki będą brązowe.
DRUKUJ