Sałatka z jarmużem, sosem tahini i solonymi migdałami

Sałatka z jarmużem i z sosem tahini
i solonymi migdałami

Pieczone, słodkawe warzywa, sos tahini i słone orzechy – to super kombinacja smaków.

Pod względem kolorów sałatka to prawdziwa bomba: czerwona cebula, pomarańczowy batat i marchewka, zielony jarmuż, złociste migdały w kurkumie – zaskoczy każdego komu zaserwujesz tą słoneczną sałatkę.

Na dodatek jest prosta w wykonaniu, krojenie zajmie chwilę, a większość zrobi za ciebie piekarnik.

składniki:

2 marchewki

1 spora garść jarmużu

½ batata

2 czerwone cebule

2 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki migdałów

oliwa z oliwek

½ łyżeczki wędzonej papryki

sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta kurkumy

 

sos tahini:

1-2 łyżki pasty tahini

1-2 łyżki wody

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy, lub klonowego

4 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub arachidowego

¼ łyżeczki soli, pieprzu

½ łyżeczki harissy lub kuminu

Przygotowanie:

Marchewkę obierz, pokrój na skośne plastry.

Bataty obierz, pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.

Na półmisku ułóż jarmuż, na nim upieczone warzywa, posyp wszystko migdałami i ziarnami słonecznika, podawaj polane sosem z tahini.

Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować