Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego

sałatka z pomarańczy i fenkuła
czyli sycylia na talerzu

Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego (inaczej fenkuła), to jedna z wizytówek kuchennych Sycylii.

I chociaż na pozór nieprzystające do siebie składniki: pomarańcze i czerwona cebula, anyżowy fenkuł i czarne oliwki wydają się połączeniem nie do pogodzenia to uwierz mi – te smaki idealnie się przenikają tworząc orzeźwiającą, wspaniałą kompozycję.

Aby tego było mało, pierwsze skrzypce w tej sałatce gra ….. oliwa z oliwek, najlepiej taka cierpka, goryczkowa, z pierwszego tłoczenia, prawdziwa włoska oliwa.

Czy muszę wspominać, że oprócz obłędnego smaku ta sałatka ma też obłędnie dużą ilość witamin?

Pomarańcze, koper są bogatym źródłem witamin A, P, witamin z grupy B oraz minerałów – potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Cebula i rukola mają sporo witaminy C, a oliwki i oliwa z oliwek nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, E, D oraz K.

składniki:

1 bulwa kopru włoskiego

2 pomarańcze

kilkanaście czarnych oliwek

1 mała czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól do smaku
grubo mielony pieprz najlepiej kolorowy lub czerwony
1 łyżka soku z cytryny

kilka garści wypłukanej rukoli

Przygotowanie:

Pomarańcze obierz ze skórki. Ostrym nożem pozbądź się białej wierzchniej części. 1½ pomarańczy pokrój w cienkie plasterki.

Z pozostałej pomarańczy wyciśnij sok do dressingu.

Cebulę czerwoną pokrój na bardzo cienkie krążki.

Jeśli decydujesz się na warstwy na sam dół połóż rukolę, na niej fenkuł, potem pomarańcze, oliwki, cebulkę. Posyp wszystko listkami fenkuła wyglądającymi jak koperek. Na koniec polej sałatkę dressingiem.

W wersji dla głodomorów: wymieszaj wszystko w misce i podawaj.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować