Sałatka z quinoa

Sałatka z quinoa
czyli idealne danie do lunch boxu

Quinoa lub komosa ryżowa jest coraz bardziej doceniana przez dietetyków. Bogata w pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe to polecany produkt w dietach wegetariańskich. Ale to nie koniec, ma wiele witamin i składników mineralnych, a na dodatek właściwości antyoksydacyjne i podobno nawet antynowotworowe.

składniki:

100 g quinoa biała lub kolorowa

2 ogórki gruntowe

2 pomidory

½ cebuli

1 papryka o dowolnym kolorze

1 małe opakowanie kukurydzy lub miks kukurydzy z czerwoną fasolą

½ opakowanie twardego sera feta

1 garść koperku, kolendry i zielonej pietruszki

 

Dressing:

2 łyżki octu ekologicznego owocowego (zobacz przepis na mój ocet z dzikich gruszek)

1 płaska łyżeczka oregano, tymianku

½ łyżeczki soli i pieprzu

3-4 łyżki oliwy z oliwek lub świeżo tłoczonego oleju rzepakowego lub lnianki

Przygotowanie:

Do quinoa dodaj pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, cebulę, ogórki, fetę, posiekane zioła oraz kukurydzę.

trik

Idealna na lunch do pracy lub lekką kolację a nawet jako dodatek do grilla zamiast chleba.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować