Sałatka z quinoa
czyli idealne danie do lunch boxu
Quinoa lub komosa ryżowa jest coraz bardziej doceniana przez dietetyków. Bogata w pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe to polecany produkt w dietach wegetariańskich. Ale to nie koniec, ma wiele witamin i składników mineralnych, a na dodatek właściwości antyoksydacyjne i podobno nawet antynowotworowe.
- Przygotowywanie ok 30 min
składniki:
100 g quinoa biała lub kolorowa
2 ogórki gruntowe
2 pomidory
½ cebuli
1 papryka o dowolnym kolorze
1 małe opakowanie kukurydzy lub miks kukurydzy z czerwoną fasolą
½ opakowanie twardego sera feta
1 garść koperku, kolendry i zielonej pietruszki
Dressing:
2 łyżki octu ekologicznego owocowego (zobacz przepis na mój ocet z dzikich gruszek)
1 płaska łyżeczka oregano, tymianku
½ łyżeczki soli i pieprzu
3-4 łyżki oliwy z oliwek lub świeżo tłoczonego oleju rzepakowego lub lnianki
Przygotowanie:
- Ugotuj quinoę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź.
Do quinoa dodaj pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, cebulę, ogórki, fetę, posiekane zioła oraz kukurydzę.
- Składniki dressingu wymieszaj i polej sałatkę.
trik
Idealna na lunch do pracy lub lekką kolację a nawet jako dodatek do grilla zamiast chleba.