Smażona sałata z dressingiem tahini

Smażona sałata z dressingiem tahini

Nie wszystkie sałaty możesz usmażyć. Najlepiej do tego przepisu pasuje sałata rzymska. W sklepach możesz dostać baby sałaty, dzięki temu, możesz je zaledwie przekroić na połówki i bez większego problemu zmieścić na patelni.

Zachęcam do stosowania pasty tahini. Składniki zawarte w tahini wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także na regulację poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi. Tahini to po prostu pasta sezamowa. Najlepsza to taka, która nie zawiera w składzie niczego innego poza zmielonymi na gładki krem nasionami. Tahini jest typowym składnikiem kuchni Izraela, Iraku, Afryki Północnej, Syrii, Libanu, Turcji i Grecji. Jest w końcu nieodzownym składnikiem tak lubianego przez wszystkich hummusu.

Strawność białka z tahini jest bardzo wysoka i wynosi 83%. Z tego powodu pasta tahini powinna być ważnym elementem uzupełniającym dietę wegetariańską w białko.

składniki:

2 główki sałaty baby odmiana rzymska

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1 łyżeczka sezamu czarnego

1 łyżeczka sezamu białego

dressing:

1 łyżka  pasty tahini

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 mały słoiczek

przygotowanie:

Sałata powinna być ciepła, ale chrupiąca, z wyraźnie podsmażonym środkiem.

Podawaj jako dodatek do dań azjatyckim, do potraw kuchni dalekiego wschodu lub do hummusu.

trik:

Zrób więcej dressingu i przechowuj go do tygodnia w lodówce. Jest wspaniałym dodatkiem do sałatek z kasz, do surowych warzyw oraz wspaniale zastępuje sos winegret.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.