Smażona sałata z dressingiem tahini
Nie wszystkie sałaty możesz usmażyć. Najlepiej do tego przepisu pasuje sałata rzymska. W sklepach możesz dostać baby sałaty, dzięki temu, możesz je zaledwie przekroić na połówki i bez większego problemu zmieścić na patelni.
Zachęcam do stosowania pasty tahini. Składniki zawarte w tahini wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także na regulację poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi. Tahini to po prostu pasta sezamowa. Najlepsza to taka, która nie zawiera w składzie niczego innego poza zmielonymi na gładki krem nasionami. Tahini jest typowym składnikiem kuchni Izraela, Iraku, Afryki Północnej, Syrii, Libanu, Turcji i Grecji. Jest w końcu nieodzownym składnikiem tak lubianego przez wszystkich hummusu.
Strawność białka z tahini jest bardzo wysoka i wynosi 83%. Z tego powodu pasta tahini powinna być ważnym elementem uzupełniającym dietę wegetariańską w białko.
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
2 główki sałaty baby odmiana rzymska
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka sezamu czarnego
1 łyżeczka sezamu białego
dressing:
1 łyżka pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 mały słoiczek
przygotowanie:
- Salatę przekrój na pół, nie odrywając liści. Delikatnie opłucz i odsącz wodę.
- Wymieszaj dressing: do słoiczka wlej wszystkie składniki i bardzo energicznie mieszaj, dopóki się wszystkie nie połączą.
- Na patelni podsmaż czosnek w plasterkach, kiedy się zarumieni, trzeba je delikatnie wyłowić na talerzyk zostawiając olej. Na oleju ułóż sałatę przecięciem w dół i obciąż je przyciskając np. talerzykiem, aby sałata mocno przywarła do oleju i przyrumieniła boki.
- Kiedy sałata będzie miała wyraźny złoty kolor, przełóż ja na talerz, posyp kolorowym sezamem, dodaj podsmażony wcześniej czosnek oraz polej dressingiem.
Sałata powinna być ciepła, ale chrupiąca, z wyraźnie podsmażonym środkiem.
Podawaj jako dodatek do dań azjatyckim, do potraw kuchni dalekiego wschodu lub do hummusu.
trik:
Zrób więcej dressingu i przechowuj go do tygodnia w lodówce. Jest wspaniałym dodatkiem do sałatek z kasz, do surowych warzyw oraz wspaniale zastępuje sos winegret.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.