Superszybka papryka
z fetą
Idealnie sprawdzi się na kolację, jako przystawka na imprezy lub na lunch do pracy.
10 min pracy
20 min zapiekania
składniki:
papryczki czerwone – najlepiej się sprawdzają wąskie i słodkie, ale mogą być też zwykłe czerwone, tylko wybierz najmniejsze lub podziel na 4 części
200 g halloumi
suszone zioła oregano
dobra oliwa z oliwek
zielone zioła do posypania (opcjonalnie) – pietruszka, szczypiorek, koperek, kolendra, bazylia, tymianek swieży….
Przygotowanie:
- KROK 1
Papryki przekrój na pół (lub na ćwiartki-łódeczki, jeśli używasz tej szerokiej odmiany)
- KROK 2
Do środka włóż po kawałku sera. Halloumi powinno być dobrej jakości, żeby zachowała kształt po upieczeniu.
- KROK 3
Polej oliwą, posyp oregano, piecz 15-20 min bez przykrycia.
Podanie:
- Można po upieczeniu posypać świeżymi ziołami
trik
Świetnie smakuje:
na ciepło z razowym chlebem na kolację
na zimno, posypane ziołami, jako przystawka do wina
z kaszą, posypane ziołami i oliwą do lunch boxu