szybka zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa w poniższym wydaniu to sentymentalna podróż do czasów PRL. Wg mnie ten totalny klasyk, to jednak cały czas pierwszy wybór dla większości dzieciaków.
Przepisów na zupę pomidorową osobiście znam kilkanaście, nie mogę jednak umieścić wersji superszybkiej, najprostszej, która uratuje zarówno domowy obiad jak i życie studenta.
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
3 l bulionu kolagenowego lub rosołu
1 przecier pomidorowy np. pudliszki 100 ml
1 mała śmietana 18%
przygotowanie:
- Do rosołu wlewasz przecier pomidorowy, lekko zagotowujesz, dodajesz śmietanę szybko mieszając trzepaczką (niektórzy hartują śmietanę gorącą zupą, ja nigdy nie mam na to cierpliwości, zauważyłam, że wystarczy energicznie rozmieszać). Zagotuj. Zupa gotowa. Jeśli lubisz posyp porcję na talerzu zieloną pietruszką lub koperkiem.
- Teraz decyzja z czym lubicie ją podawać -> makaron, lane ciasto, ryż czy może soczewica? Warto sypkie składniki ugotować osobno i łączyć dopiero na talerzu.
- A co jeśli nie masz takiej bazy w postaci rosołu z dnia poprzedniego? Wykonaj bulion z ekologicznych kostek rosołowych warzywnych lub mięsnych lub w absolutnej ostateczności posól wodę wegetą.
trik
Ponieważ korzystam tutaj z bazy wcześniej przygotowanego bulionu kolagenowego, chciałabym podzielić się moim sposobem na szybkie przygotowanie zupy na bazie rosołu czy bulionu z kości. Otóż gotuję rosół lub bulion zawsze w większej ilości. Nadmiar przelewam do litrowych plastikowych pudełek z pokrywkami i zamrażam. Są takiej samej wielkości, płaskie, układam je jeden na drugim i niewiele zajmują miejsca w zamrażalniku. Dzięki temu zabiegowi w każdej chwili mogę sięgnąć albo po bazę na inną zupę, albo po gotowy rosół, który najczęściej zasypuję grysikiem, ponieważ moja córka lubi tą wersję najbardziej.