super prosty przepis
na obłedną tartę
spód
- Kruche wytrawne ciasto by Bashu:
150 gr mąki
75 gr masła pokrojonego na kawałki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki curry
1/4 szklanki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć na 1 masę i uformować kulkę – możesz użyć miksera, będzie szybciej. Starczy na foremkę o średnicy 25 cm. Kulkę wsadź do lodówki i w międzyczasie przygotuj resztę składników.
*** wersja dla zabieganych – to ciasto zastąpisz gotowym ciastem francuskim
farsz
- Kilka łyżek gotowego hummusu o dowolnym smaku
(jeśli chcesz to możesz samodzielnie wykonać hummus lub po prostu zmiksować cieciorkę z puszki z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, kuminem, pastą tahini, czosnkiem i kilkoma łyżkami dobrej oliwy).
- Pomidorki koktajlowe lub zwykłe pokrojone w plastry o grubości mniej więcej 1,5 cm
**(wersja zero waste -> nadadzą się nawet takie, które przeleżały i nie sa już takie jędrne) oregano, sól i świeżo mielony pieprz, kilka kropel oliwy po upieczeniu posyp świeżymi ziołami-pietruszką, bazylią, kolendrą lub koperkiem – co lubisz.
- Rozsmaruj hummus na rozwałkowanym cieście, zostawiając puste boki (ok 5cm) na to poukładaj pomidorki, posyp przyprawami i wsadź do piekarnika na 30 min 200 st.
Jeśli używasz gotowego ciasta francuskiego zobacz czy nie wystarczy 25 min.
***(w wersji rustykalnej możesz to zrobić bez foremki-po prostu na papierze do pieczenia bezpośrednio na blasze)
Podawaj na zimno/na ciepło, z sałatą, posyp świeżymi ziołami lub słonym serem feta….
DRUKUJ