Tarta totalnie pomidorowa

super prosty przepis
na obłedną tartę

spód

150 gr mąki

75 gr masła pokrojonego na kawałki

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki curry

1/4 szklanki zimnej wody

Wszystkie składniki połączyć na 1 masę i uformować kulkę – możesz użyć miksera, będzie szybciej. Starczy na foremkę o średnicy 25 cm. Kulkę wsadź do lodówki i w międzyczasie przygotuj resztę składników.

*** wersja dla zabieganych – to ciasto zastąpisz gotowym ciastem francuskim

farsz

(jeśli chcesz to możesz samodzielnie wykonać hummus lub po prostu zmiksować cieciorkę z puszki z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, kuminem, pastą tahini, czosnkiem i kilkoma łyżkami dobrej oliwy).
**(wersja zero waste -> nadadzą się nawet takie, które przeleżały i nie sa już takie jędrne) oregano, sól i świeżo mielony pieprz, kilka kropel oliwy po upieczeniu posyp świeżymi ziołami-pietruszką, bazylią, kolendrą lub koperkiem – co lubisz.

Jeśli używasz gotowego ciasta francuskiego zobacz czy nie wystarczy 25 min.

***(w wersji rustykalnej możesz to zrobić bez foremki-po prostu na papierze do pieczenia bezpośrednio na blasze)

Podawaj na zimno/na ciepło, z sałatą, posyp świeżymi ziołami lub słonym serem feta….

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować