tradycyjny keks
z bakaliami i żurawiną
Keks jest uroczym, kolorowym od bakalii, pachnącym i wilgotnym ciastem. Długo zachowuje świeżość i można go upiec z wyprzedzeniem. Co ciekawe jest popularny zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i na Wielkanoc.
Najlepiej piec w formie keksowej.
Do tego przepisu namaczam bakalie w alkoholu – jeśli jednak częstujesz ciastem dzieci zamień alkohol na sok pomarańczowy.
- Czas: 1h30 min wraz z pieczeniem
składniki:
Ciasto:
300 g masła
1 szklanka cukru pudru
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki likieru pomarańczowego, wiśniówki lub brandy (opcjonalnie)
250 g gotowej mieszanki na keksowej
1 filiżanka świeżej żurawiny (jeśli to nie jest sezon to pomiń ten składnik)
Jeśli nie masz mieszanki zrób ją samodzielnie:
Po ½ szklanki: rodzynek, suszonej żurawiny, posiekanych suszonych moreli, figi suszonej, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich. Dodatkowo skórka starta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
- Przygotuj bakalie: Sok wraz z alkoholem wlać do garnka i podgrzej. Gdy będzie bardzo ciepły, dodaj wszystkie bakalie. Wymieszaj i odstaw na około 1/2 godziny do czasu aż bakalie napęcznieją i wchłoną cały płyn, można przemieszać od czasu do czasu.
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem.
- Do miski włóż masło i ucieraj mikserem przez około 5 minut aż będzie puszyste. Stopniowo dodawaj cukier puder cały czas ubijając. Dodawaj po jednym jajku, cały czas porządnie ubijając po każdym dodanym jajku.
- Na końcu dodaj wszystkie namoczone bakalie i cukier wanilinowy, miksuj na średnich obrotach miksera przez około 1 - 2 minuty. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować powoli do połączenia się składników.
- Dodaj żurawinę, a masę wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię, wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45 minut do 1 godziny lub do czasu aż patyczek będzie suchy.
- Przed podaniem możesz posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem.
trik
Keks można zrobić z kilkudniowym wyprzedzeniem, trzymany pod przykryciem wytrzyma tydzień.
Można go też mrozić.
OZDABIANIE: dobrym pomysłem jest ozdobienie ciasta bakaliami, żurawiną a nawet pierniczkami, suszonymi owocami, anyżem czy rozmarynem.