Turecka surówka
z buraków z granatami
Sałatka z gotowanych buraków to nie tylko polska specjalność.
Przeszukując dla Was rozmaite przepisy z obcojęzycznych blogów, znajduję takie, które jestem pewna, że Wam zasmakują, a równocześnie wprowadzają pewne zaskakujące, nietypowe składniki. Nie bez znaczenia jest też wartość odżywcza a w zasadzie zawartość witamin w danej potrawie.
Poniżej podaję przepis, który bardzo często powtarza się w …. tureckiej i bliskowschodniej kuchni.
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
Składniki:
3-4 ugotowane buraki ćwikłowe
1 spore kwaśne jabłko
1 malutka czerwona cebula
1 filiżanka ziaren granatu
1 filiżanka posiekanej zielonej pietruszki
Dressing:
½ filiżanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (jeśli masz taki z pierwszego tłoczenia to cudownie, jeśli nie, dodaj zwykły)
½ łyżeczki soli i tyle samo pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
Wymieszaj składniki (ja używam do tego słoika po dżemie)
przygotowanie:
- Możesz samodzielnie ugotować buraki, ja jednak rekomenduję Ci kupić gotowe, ugotowane w sklepie, najlepiej w wersji bio.
- Buraki wyjmij z woreczka, odsącz z soku, zetrzyj na grubej tarce.
- Jabłko obierz ze skorki i zetrzyj na grubej tarce do tej samej miseczki co buraki.
- Cebulę obierz i pokrój albo w bardzo cieniutkie piórka albo w kosteczkę. Ja wolę w kostkę. W tureckiej kuchni kroja w piórka.
- Natkę z pietruszki umyj, posiekaj.
Granat obierz i wyjmij ziarenka. Jeśli nie wiesz jak tutaj znajdziesz sposób jak robią to Gruzini, którzy w swojej kuchni granatu używają na co dzień (zobacz tutaj).
Sałatkę z buraków, z jabłkiem, pietruszką, cebulą i 2/3 ilości granatu wymieszaj z dressingiem. Na koniec posyp górę resztą ziaren granatu.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.