Turecka surówka z buraków z granatami

buraki

Turecka surówka
z buraków z granatami

Sałatka z gotowanych buraków to nie tylko polska specjalność.

Przeszukując dla Was rozmaite przepisy z obcojęzycznych blogów, znajduję takie, które jestem pewna, że Wam zasmakują, a równocześnie wprowadzają pewne zaskakujące, nietypowe składniki. Nie bez znaczenia jest też wartość odżywcza a w zasadzie zawartość witamin w danej potrawie.

Poniżej podaję przepis, który bardzo często powtarza się w …. tureckiej i bliskowschodniej kuchni.

składniki:

Składniki:

3-4 ugotowane buraki ćwikłowe

1 spore kwaśne jabłko

1 malutka czerwona cebula

1 filiżanka ziaren granatu

1 filiżanka posiekanej zielonej pietruszki

 

Dressing:

½ filiżanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (jeśli masz taki z pierwszego tłoczenia to cudownie, jeśli nie, dodaj zwykły)

½ łyżeczki soli i tyle samo pieprzu

1 płaska łyżeczka cukru

2-3 łyżki soku z cytryny

Wymieszaj składniki (ja używam do tego słoika po dżemie)

przygotowanie:

Granat obierz i wyjmij ziarenka. Jeśli nie wiesz jak tutaj znajdziesz sposób jak robią to Gruzini, którzy w swojej kuchni granatu używają na co dzień (zobacz tutaj).

Sałatkę z buraków, z jabłkiem, pietruszką, cebulą i 2/3 ilości granatu wymieszaj z dressingiem. Na koniec posyp górę resztą ziaren granatu.

buraczana
surowka-burak
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Dodaj tu swój tekst nagłówka