Bożonarodzeniowa caprese
Wszyscy znają sałatkę Caprese. To nic innego jak pokrojone w plastry pomidory oraz mozzarella przełożone naprzemiennie, polane sosem z oliwy posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii. Jeśli jednak pobawisz się formą i kształtem i wykorzystasz te wspaniałe kolory to może wyjść z tego prawdziwa świąteczna przystawka.
- Przygotowanie: 15 min
składniki
2-3 garście pomidorków koktajlowych
1 opakowanie mini mozzarelli
krem balsamico
kilka liści bazylii lub koperku do ozdoby
sos:
1/3 filiżanki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
1 spora garść świeżych liści bazylii
2 łyżeczki koperku
spora szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
*opcjonalnie 1 ząbek czosnku
przygotowanie
- Sos: wsadź wszystkie składniki do pojemnika i zblenduj je na gładko. Ja użyłam czosnku, ale jest on zupełnie nieobowiązkowy w tym sosie.
- Pomidorki pokrój na plasterki, postaraj się, żeby przekrój był przez cały pomidor nie bokiem. Z jednego pomidorka powinno się wykroić 4 plasterki.
- Następnie pokrój kuleczki mozzarelli również na 3 lub 4 plasterki.
- Układaj naprzemiennie na talerzyku tworząc świąteczny kształt, np. laski mikołajowej lub wieńca.
- Na końcu udekoruj natka koperku lub bazylii a obok nalej odrobine zielonego sosu. Możesz go też podać osobno w sosjerce.
DRUKUJ