Zapiekane figi z miodem i fetą
Idealna jesienna przekąska, na dodatek przygotowanie jej zajmuje około 5 min.
Nie musisz notować – przepis jest tak banalny, że zapamięta go każdy.
- Max 30 min
składniki:
figi świeże
feta grecka, twarda
płynny miód
świeże lub suszone zioła (tymianek, oregano)
Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:
sałata z winegretem
chleb na zakwasie
grzanki
Przygotowanie:
- Figę natnij delikatnie w krzyżyk, nie docinaj do końca. W naczyniu do zapiekania ułóż figi, na nich kawałki fety, posyp szczyptą ziół.
Zapiekaj 20 min w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu polej delikatnie miodem.
W połączeniu ze słoną fetą oraz aromatycznymi ziołami miód świetnie podkręci smak fig.
- Jedz jako przystawkę lub z kawałkiem chleba na zakwasie. Nie namawiam, ale idealnie pasuje do tego lampka czerwonego wina.
DRUKUJ