soczysty kurczak
z pieczonym jabłkiem i śliwkami
-
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 1.5h
- Niech Cię nie zrazi ilość przypraw - to super prosty sposób na mięciutkie mięso, które będzie się rozpływać w ustach, a owoce idealnie spełnia rolę dodatku do obiadu i wytworzą magiczny sos, którym polejesz miso na talerzu.
składniki:
ćwiartka z kurczaka 1 szt na osobę
1 łyżka oliwy z oliwek na porcję kurczaka
1 łyżka mieszanki ziół np. greckich lub prowansalskich (użyj ziół, które smakują Tobie)
2 ząbki czosnku drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka soli
1-2 jabłka podzielone na ćwiartki, ze skórką
spora garść suszonych śliwek (możesz zastąpić suszonymi morelami lub żurawiną)
1 cebula pokrojona na ćwiartki
Przygotowanie:
- Mięso smarujesz oliwą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami.
Po prostu rękami wmasuj te przyprawy- będzie najszybciej.
- Tak przygotowane mięso połóż w żaroodpornym naczyniu, a na górę ułóż cebulkę, jabłka, suszone owoce.
- Podlej wodą (ok ½ szklanki), przykryj folią, piecz 1,5h w 200 st.
- Nastaw timer – masz wolne na 1,5h.
Podanie:
- Możesz podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem – dzięki przykryciu potrawy zyskasz sporo pysznego sosu, a soczysta potrawa pasuje do każdego dodatku.
trik
Możesz multiplikować porcje w nieskończoność, ograniczają Cię jedynie brytfanki, które masz w domu. Jeśli chcesz z tego przepisu zrobić wielką imprezę – po prostu kup więcej mięsa, trochę więcej jabłek i śliwek. Czas pieczenia nie zmienia się nawet przy 20 porcjach!
Ten sam przepis możesz zastosować piekąc indyka. Udziec z indyka piekłabym jedynie o 15 min dłużej.
Nie masz tyle czasu – kup same pałeczki z kurczaka, wrzuć do tego samego naczynia obrane ziemniaki i skróć pieczenie do 1h. Zyskasz w 1h cały obiad.
Przyprawy z oliwą możesz najpierw wymieszać w miseczce albo sypać wszystko od razu na mięso i wmasować rękami– to zależy od Ciebie ile masz czasu i czy zapach przypraw na rękach Ci przeszkadza. Pod względem smaku nie ma to znaczenia, mieszając jednak w naczyniu, w którym zapiekasz bardziej go ubrudzisz więc, jeśli chcesz podać w nim potem mięso na stół gościom rekomenduję wymieszanie gdzie indziej i delikatne ułożenie kompozycji z mięsa, jabłek i owoców