Bezglutenowy makaron
z cukinią i suszonymi pomidorami
Uwielbiam takie dania, do których możesz wrzucić dosłownie każde warzywo a efekt zawsze będzie świetny. Czasami w naszym zeszycie z przepisami powinien znaleźć się jeden lub dwa sposoby na danie w stylu „sprzątamy lodówkę”. Otóż jeden z nich przedstawiam poniżej.
Przepyszny i zdrowy wege obiad z makaronem bezglutenowym spaghetti w roli głównej. Sos jest szybki w wykonaniu i idealnie nadaje się na lunch do pracy.
- Przygotowanie: 20-25 min
składniki:
1 opakowanie bezglutenowego makaronu spaghetti (możesz wymienić na dowolny makaron)
10 cm pora lub pół cebuli
mała wąska cukinia
kilka suszonych pomidorów
mała czerwona papryka
1 łyżka masła lub oleju
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek
chilli, kurkuma do smaku
1 łyżeczka skórki z ¼ cytryny
płatki drożdżowe lub ser parmezan
Przygotowanie:
- Bezglutenowy makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Por i czosnek drobno posiekaj.
Cukinię pokrój w długie, wąskie paski lub wystrugaj paski ze strugaczki do warzyw.
Paprykę pokrój w wąsie paski, suszone pomidory porwij na kawałki.
- Rozgrzej patelnię, na oliwie podsmaż warzywa. Dodaj czosnek, przyprawy, sól i pieprz oraz skórkę z cytryny.
- Wymieszaj wszystko z ugotowanym makaronem i jeśli danie jest zbyt suche podlej jeszcze makaron delikatnie wodą z gotowania makaronu lub oliwą z oliwek i posyp parmezanem lub w wersji wege płatkami drożdżowymi oraz zieloną pietruszką.
trik
To danie doskonale smakuje z azjatyckimi makaronami, które też mogą być bezglutenowe np makaron ryżowy.
Zamiast soli użyj sosu sojowego a w miejsce parmezanu czy płatków drożdżowych posyp na końcu sezamem i danie azjatyckie gotowe!