Bezglutenowy makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Bezglutenowy makaron
z cukinią i suszonymi pomidorami

Uwielbiam takie dania, do których możesz wrzucić dosłownie każde warzywo a efekt zawsze będzie świetny. Czasami w naszym zeszycie z przepisami powinien znaleźć się jeden lub dwa sposoby na danie w stylu „sprzątamy lodówkę”. Otóż jeden z nich przedstawiam poniżej.

Przepyszny i zdrowy wege obiad z makaronem bezglutenowym spaghetti w roli głównej. Sos jest szybki w wykonaniu i idealnie nadaje się na lunch do pracy.

składniki:

1 opakowanie bezglutenowego makaronu spaghetti (możesz wymienić na dowolny makaron)

10 cm pora lub pół cebuli
mała wąska cukinia

kilka suszonych pomidorów

mała czerwona papryka
1 łyżka masła lub oleju
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek

chilli, kurkuma do smaku
1 łyżeczka skórki z ¼ cytryny

płatki drożdżowe lub ser parmezan

Przygotowanie:

Por i czosnek drobno posiekaj.

Cukinię pokrój w długie, wąskie paski lub wystrugaj paski ze strugaczki do warzyw.

Paprykę pokrój w wąsie paski, suszone pomidory porwij na kawałki.

trik

To danie doskonale smakuje z azjatyckimi makaronami, które też mogą być bezglutenowe np makaron ryżowy.
Zamiast soli użyj sosu sojowego a w miejsce parmezanu czy płatków drożdżowych posyp na końcu sezamem i danie azjatyckie gotowe!

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować