Jak ususzyć cytrusy w piekarniku

cytrusy-suszone

suszone cytrusy
idealna ozdoba na święta

Uwielbiam zapach, który roznosi się po całym domu podczas suszenia.

 

Suszyć możesz grejpfruty, pomarańcze, cytryny, mandarynki i limonki.

Szczególnie ładnie wygląda kompozycja grejpfruta o czerwonym miąższu, pomarańczy, cytryny i limonki. Ta kombinacja kolorów i wielkości będzie idealnie komponować się na choince, w świątecznych ozdobach i wieńcach lub po prostu jako dekoracja na stole.

 

Odsączone plastry pokrojone na grubość około 0,5 cm wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Umieść w piekarniku i piecz przez około 2 godziny w temperaturze około 100°C obracając plasterki co 15-20 minut. Dzięki temu równo się wysuszą i nie odkształcą.

Jeśli zauważysz, że plasterki czernieją, skróć czas pieczenia lub obniż temperaturę do 90 stopni.

 

pomarancze
DRUKUJ

podziel się
wpisem

Mogą Ci zasmakować