suszone cytrusy
idealna ozdoba na święta
Uwielbiam zapach, który roznosi się po całym domu podczas suszenia.
Suszyć możesz grejpfruty, pomarańcze, cytryny, mandarynki i limonki.
Szczególnie ładnie wygląda kompozycja grejpfruta o czerwonym miąższu, pomarańczy, cytryny i limonki. Ta kombinacja kolorów i wielkości będzie idealnie komponować się na choince, w świątecznych ozdobach i wieńcach lub po prostu jako dekoracja na stole.
Odsączone plastry pokrojone na grubość około 0,5 cm wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Umieść w piekarniku i piecz przez około 2 godziny w temperaturze około 100°C obracając plasterki co 15-20 minut. Dzięki temu równo się wysuszą i nie odkształcą.
Jeśli zauważysz, że plasterki czernieją, skróć czas pieczenia lub obniż temperaturę do 90 stopni.
DRUKUJ