tortilla z awokado
cudowna przekąska
Jeśli nie masz czasu wyrabiać ciasta na tartę, a chcesz szybko zrobić jakąś przekąskę na ciepło, pokochasz wersje z tortillą.
Zachęcam do pobawienia się tym przepisem, nie trzymaj się kurczowo składników, nie masz pomidorków koktajlowych – zastąp je pokrojonym pomidorem, brak Ci kaparów- to może masz oliwki itd.
Jeśli szukasz podobnych przepisów pokochasz te wersje (zobacz: tortilla z łososiem, tortilla z papryką i pomidorkami).
- Czas wykonania wraz z pieczeniem to 35 min
składniki:
1 placek tortilla
3 jajka
garść pomidorków koktajlowych
1 miękkie awokado
2 łyżki kaparów
2 łyżeczki posiekanego koperku i gałązka w całości do ozdoby
1 garść świeżego szpinaku
oliwa z oliwek
1 kulka mozzarelli
Przyprawy:
½ łyżeczki soli, pieprzy, chilli, czosnku granulowanego, kurkumy i słodkiej, wędzonej papryki
Znajdź naczynie, w którym możesz to zapiec. To może być metalowa patelnia, foremka na tartę lub tortownica. Ja mam specjalną patelnię, w której zapiekam tortille, doutch baby i inne zapiekanki.
Przygotowanie:
- W naczyniu do zapiekania daj 1 łyżkę oliwy. Delikatnie rozprowadź tłuszcz. Połóż na to placek tortilli.
- Pokrój na drobniejsze części liście szpinaku.
- Zrób mieszankę z jajek i przypraw: wbij jajka, dodaj wszystkie przyprawy i posiekany koperek i wymieszaj na gładką masę. Masą jajeczną zalej szpinak.
- Na górze rozłóż pomidorki, pokrojone w paski, obrane ze skorki awokado.
Posyp kaparami, rozerwij w rękach mozzarellę i rozłóż ja równomiernie.
Zapiekaj 25 min w temperaturze 190 st C.
- Spakuje wspaniale na ciepło i na zimno.