Pasta z zielonego groszku z karmelizowanym koprem włoskim

pasta z zielonego groszku

wegańska pasta z zielonego groszku
z karmelizowanym fenkułem

Pasta z zielonego groszku to lekka i zdrowa propozycja, która zachwyca świeżością smaku i kremową konsystencją. Zielony groszek jest bogaty w białko roślinne, witaminę C i błonnik, wspierając odporność i zdrowie układu pokarmowego. Fenkuł, inaczej koper włoski, który podajemy w formie karmelizowanej na paście, dostarcza witaminy A, C oraz przeciwutleniaczy, a jego delikatny anyżowy aromat doskonale uzupełnia smak groszku. Fenkuł możesz kupić w sekcji z warzywami w większych marketach oraz lidlu lub biedronce, możesz przechowywać ponad tydzień w lodówce nie psuje się zbyt szybko.

To idealne danie na przystawkę lub lekką kolację, które można przygotować w zaledwie 30 minut. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, jest to zdrowa propozycja, która z łatwością podbije każde podniebienie. 

składniki:

300 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku 

1 ząbek czosnku 

2 łyżki oliwy z oliwek 

sok z połowy cytryny 

sól i pieprz do smaku 

1 średni fenkuł 

1 łyżka masła (w wersji wegańskiej zamień na oliwę z oliwek)

1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej zamień na syrop klonowy)

odrobina wody (do podlania fenkuła) 

świeże zioła (np. koperek lub natka pietruszki czy cebulki) do dekoracji 

do podania z pastą proponuję plasterki ogórka, rzodkiewki

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.