Baba ghanoush czyli
boska pasta z bakłażana
Baba ghanoush to obok hummusu najpopularniejsza przystawka popularna zarówno w kuchni arabskiej jak i żydowskiej. To pasta przygotowana na bazie pieczonego bakłażana, z typowymi dla bliskowschodniej kuchni dodatkami: tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Kilka prostych składników pozwala otrzymać fenomenalny, bardzo zdrowy i przepyszny efekt! Ta pasta będzie doskonałym bohaterem zdrowych kolacji albo świetną przystawką podczas imprezy.
- 40 min pieczenie i doprawienie
składniki:
Porcja na 1 talerzyk:
1 spory bakłażan
1 ząbek czosnku
1 łyżka tahiny
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
1 spora łyżka jogurtu typu greckiego
spora szczypta soli
do ozdoby opcjonalnie: oliwa z oliwek, pietruszka lub kolendra, owoce granatu
Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bakłażan umyć, podziurkować, natrzeć oliwą i zawinąć w papier do pieczenia. Wsadzić do piekarnika na 30 min.
Bakłażana wyjąć, nie odwijać z papieru do momentu wystudzenia. Po tym czasie delikatnie z bakłażana ściągnąć skórkę, rozgnieść widelcem i wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, tahiną, jogurtem i kuminem.
- Optymalnie byłoby dobrze schłodzić baba ghanoush chwilę w lodówce, następnie podawać z dobrą oliwą, posypaną kolendrą lub pietruszką i ziarnami granatu.
sposób podania
Rozłóż pastę z bakłażana na płaskim talerzu. Posyp ziolami i ziarenkami granatu.
Podawaj z chlebkiem naan lub chlebem na zakwasie, czy świeżymi warzywami.