Baba ghanoush

Baba ghanoush czyli
boska pasta z bakłażana

Baba ghanoush to obok hummusu najpopularniejsza przystawka popularna zarówno w kuchni arabskiej jak i żydowskiej. To pasta przygotowana na bazie pieczonego bakłażana, z typowymi dla bliskowschodniej kuchni dodatkami: tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Kilka prostych składników pozwala otrzymać fenomenalny, bardzo zdrowy i przepyszny efekt! Ta pasta będzie doskonałym bohaterem zdrowych kolacji albo świetną przystawką podczas imprezy.

 

składniki:

Porcja na 1 talerzyk:

1 spory bakłażan

1 ząbek czosnku
1 łyżka tahiny
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu

1 spora łyżka jogurtu typu greckiego
spora szczypta soli

do ozdoby opcjonalnie: oliwa z oliwek, pietruszka lub kolendra, owoce granatu

Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:

Przygotowanie:

Bakłażana wyjąć, nie odwijać z papieru do momentu wystudzenia. Po tym czasie delikatnie z bakłażana ściągnąć skórkę, rozgnieść widelcem i wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, tahiną, jogurtem i kuminem.

sposób podania

Rozłóż pastę z bakłażana na płaskim talerzu. Posyp ziolami i ziarenkami granatu.

Podawaj z chlebkiem naan lub chlebem na zakwasie, czy świeżymi warzywami.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować