Bałkański bakłażan z fetą

bałkański bakłażan
z fetą

składniki:

2 bakłażany

ulubiony ser słony typu feta (opcjonalnie parmezan)

2 kulki sera mozarella

passata ze słoika – najlepiej z ziołami lub czosnkiem

opcjonalnie do posypania na końcu świeże zioła (do wyboru: pietruszka, koperek, kolendra, szczypiorek, bazylia itp)

zioła suszone – oregano, tymianek, harissa,

suszony granulowany czosnek (lub 1-2 ząbki posiekanego świeżego)

sól/świeżo mielony pieprz

przygotowanie:

Najtrudniejszy element: pokroić bakłażana w wachlarzyk jak na zdjęciu (ew w 1 cm talarki:)

Pomiędzy wachlarzyki bakłażana wsadź plastry sera mozarella

Jeśli używasz fety nie musisz solić.

Wsadź do piekarnika (na 30 min pod folią, potem 20 min bez) łączny czas pieczenia to ok 40-50 min, 200 st – zależy od wielkości bakłażana

Podanie:

Przed podaniem posypujesz świeżymi ziołami.

Taki bakłażan możesz zjeść solo lub gotujesz ryż/kuskus/kaszę bulgur/jaglaną/makaron

Oprócz bakłażana będzie sporo sosu pomidorowego, możesz go zużyć następnego dnia do spaghetti.

trik

Wersja wegańska:

Ser feta i mozzarellę zamień na tofu, bakłażana posyp płatkami drożdżowymi lub płatkami migdałów. Z resztą przepisu postępuj jak wyżej.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować