bałkański bakłażan
z fetą
-
Przygotowanie 15 min.
Pieczenie 50 min.
składniki:
2 bakłażany
ulubiony ser słony typu feta (opcjonalnie parmezan)
2 kulki sera mozarella
passata ze słoika – najlepiej z ziołami lub czosnkiem
opcjonalnie do posypania na końcu świeże zioła (do wyboru: pietruszka, koperek, kolendra, szczypiorek, bazylia itp)
zioła suszone – oregano, tymianek, harissa,
suszony granulowany czosnek (lub 1-2 ząbki posiekanego świeżego)
sól/świeżo mielony pieprz
przygotowanie:
- Do żaroodpornego naczynia nalewasz passatę. Posypujesz lekko suszonymi ziołami np oregano, harissa, czosnek jeśli lubisz ostro to wsyp tyle ile chcesz.
Najtrudniejszy element: pokroić bakłażana w wachlarzyk jak na zdjęciu (ew w 1 cm talarki:)
- Bakłażana układasz na passacie.
Pomiędzy wachlarzyki bakłażana wsadź plastry sera mozarella
- Na wierzch posyp rozdrobnioną w dłoni fetą lub jak nie masz to parmezan też będzie super. Sypnij zioła na wierzch, mogą być te same.
Jeśli używasz fety nie musisz solić.
Wsadź do piekarnika (na 30 min pod folią, potem 20 min bez) łączny czas pieczenia to ok 40-50 min, 200 st – zależy od wielkości bakłażana
- Ustawiasz timer 30 min a potem 20, masz czas dla siebie.
Podanie:
Przed podaniem posypujesz świeżymi ziołami.
Taki bakłażan możesz zjeść solo lub gotujesz ryż/kuskus/kaszę bulgur/jaglaną/makaron
Oprócz bakłażana będzie sporo sosu pomidorowego, możesz go zużyć następnego dnia do spaghetti.
trik
Wersja wegańska:
Ser feta i mozzarellę zamień na tofu, bakłażana posyp płatkami drożdżowymi lub płatkami migdałów. Z resztą przepisu postępuj jak wyżej.