indyk w żurawinie
To szybki i przepyszny sposób na pieczonego indyka. Kwaskowata żurawina oraz jabłka idealnie połączą się z pieczonym mięsem. Największą jednak zaletą tej potrawy jest jej błyskawiczne przygotowanie, a pieczenie w piekarniku kompletnie nie wymaga od Ciebie uwagi, wystarczy nastawić czas pieczenia i zająć się innymi tematami.
- Przygotowanie: 10 minut
- Pieczenie: w zależności od wielkości mięsa na 1,5 kg min 2h
składniki
1 duża noga z indyka
1 szklanka świeżej żurawiny
2 kwaśnie jabłka
1 średnia cebula lub 2 szalotki
½ filiżanki oleju rzepakowego
1 łyżka majeranku, papryki słodkiej, tymianku, czosnku granulowanego, wegety eko
1 łyżeczka rozmarynu
przygotowanie
- Przygotować marynatę: Olej wymieszaj z przyprawami, natrzyj indyka, odstaw na min 2h.
- Po tym czasie wstaw mięso do żaroodpornego naczynia do zapiekania najlepiej takiego z pokrywką. Jeśli nie masz takiego możesz albo szczelnie przykryć folią albo wsadzić wszystko do rękawa do pieczenia.
- Na mięso wsyp świeżą żurawinę, pokrój jabłka w ćwiartki, nie obieraj ze skórki. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i ułóż na mięsie. Podlej wodą, ok 1 szklanki, zamknij szczelnie naczynie, wsadź do piekarnika temp 200 stopni, góra/dół, nastaw czas pieczenia i zapomnij o indyku na 2h.
trik
Możesz użyć do tej potrawy golonek z indyka lub piersi.
DRUKUJ