OKONOMIYAKI – czyli japońkie placki z kapusty

OKONOMIYAKI
czyli JAPOŃSKIE PLACKI Z KAPUSTY

Ciekawe placki z kapusty dla miłośników ulicznego jedzenia i azjatyckiej kuchni. Nie są to najłatwiejsze w przygotowaniu placki, ale na pewno są bardzo smaczne. Okonomiyaki to placki z kapusty i jest to klasyczne danie restauracji szybkiej obsługi i punktów z ulicznym jedzeniem w Japonii. Proponuję wam moją interpretację przepisu na japońskie placki z kapusty o nazwie okonomiyaki, które zrobisz w swojej kuchni bez problemu. Takie kapuściane placki świetnie pasują na lekki obiad lub kolację. 

Jednym z azjatyckich składników w tym przepisie jest bulion dashi, czyli ten sam, który jest bazą dla zup miso. Pastę dashi możesz kupić w każdym większym markecie lub sklepie azjatyckim, nie jest specjalnie droga a po otwarciu możesz ją długo przechowywać w lodówce. Bulion dashi wykonuje się z pasty, która rozcieńczasz wodą w odpowiednich proporcjach (wzorem kostki rosołowej). Jeśli go jednak nie znalazłaś/eś można go zastąpić wodą lub warzywnym bulionem. Nie będzie to do końca po japońsku, ale będzie smacznie.

Ponadto na gotowe okonomiyaki wykłada się różne dodatki. Może to być szczypiorek czy też drobne, wodorosty, możesz po prostu podać placki z sosem sojowym. Poniżej podaję kilka opcji sosów z którymi możesz zjeść te placki.

Na ogół oprócz kapusty i boczku, który podsmaża się razem z plackiem, można dodawać różne składniki, takie jak krewetki, tofu, ugotowane ziemniaki itp. To oznacza, że nie ma jasnych ograniczeń i zasad. 

składniki:

1/2 małej białej kapusty, usunąć wierzchnie liście, poszatkować

kilka cienkich plasterków boczku (można pominąć jeśli jesteś wege)

olej roślinny do smażenia np. rzepakowy lub słonecznikowy

 

Na ciasto:

70 g mąki pszennej

2 jajka

1/2 średniej wielkości ziemniak, obierz i zetrzyj na drobnej tarce

1 filiżanka bulionu dashi

40 g mąki ryżowej

1/2 łyżeczki soli

 

Na sos:

2 stołowe łyżki sosu ostrygowego

4 stołowe łyżki ketchupu

3 stołowe łyżki sosu worcestershire

1 łyżeczka cukru

 

Wersja sosu majonezowego:

100 g majonezu

2 łyżeczki ryżowego octu

1/2 łyżeczki cukru

 

Do posypania:

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku

4 stołowe łyżki drobnych suszonych wodorostów (możesz drobno pokroić nożyczkami nori do sushi)

1 stołowa łyżka sezamu, uprażyć na suchej patelni

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki, odczekaj kilka minut aż skrobia z ziemniaków się połączy z resztą ciasta i smaż na wysokiej temperaturze. Postępuj jak przy plackach ziemniaczanych. Wielkość ustalasz takie jakie lubisz, ja najczęściej na zwykłej patelni podczas smażenia mieszczę 3 placki.

Placki są delikatne, przekładaj je na drugą stronę bardzo delikatnie.     

trik

Możesz zamiast sosów podać gotowy sos chilli.

Kapusta młoda będzie superdelikatna, jeśli robisz je poza sezonem, możesz zamienić kapustę zwykłą na włoską, szybciej zmięknie.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować