OKONOMIYAKI
czyli JAPOŃSKIE PLACKI Z KAPUSTY
Ciekawe placki z kapusty dla miłośników ulicznego jedzenia i azjatyckiej kuchni. Nie są to najłatwiejsze w przygotowaniu placki, ale na pewno są bardzo smaczne. Okonomiyaki to placki z kapusty i jest to klasyczne danie restauracji szybkiej obsługi i punktów z ulicznym jedzeniem w Japonii. Proponuję wam moją interpretację przepisu na japońskie placki z kapusty o nazwie okonomiyaki, które zrobisz w swojej kuchni bez problemu. Takie kapuściane placki świetnie pasują na lekki obiad lub kolację.
Jednym z azjatyckich składników w tym przepisie jest bulion dashi, czyli ten sam, który jest bazą dla zup miso. Pastę dashi możesz kupić w każdym większym markecie lub sklepie azjatyckim, nie jest specjalnie droga a po otwarciu możesz ją długo przechowywać w lodówce. Bulion dashi wykonuje się z pasty, która rozcieńczasz wodą w odpowiednich proporcjach (wzorem kostki rosołowej). Jeśli go jednak nie znalazłaś/eś można go zastąpić wodą lub warzywnym bulionem. Nie będzie to do końca po japońsku, ale będzie smacznie.
Ponadto na gotowe okonomiyaki wykłada się różne dodatki. Może to być szczypiorek czy też drobne, wodorosty, możesz po prostu podać placki z sosem sojowym. Poniżej podaję kilka opcji sosów z którymi możesz zjeść te placki.
Na ogół oprócz kapusty i boczku, który podsmaża się razem z plackiem, można dodawać różne składniki, takie jak krewetki, tofu, ugotowane ziemniaki itp. To oznacza, że nie ma jasnych ograniczeń i zasad.
- przygotowanie 30 min
składniki:
1/2 małej białej kapusty, usunąć wierzchnie liście, poszatkować
kilka cienkich plasterków boczku (można pominąć jeśli jesteś wege)
olej roślinny do smażenia np. rzepakowy lub słonecznikowy
Na ciasto:
70 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 średniej wielkości ziemniak, obierz i zetrzyj na drobnej tarce
1 filiżanka bulionu dashi
40 g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli
Na sos:
2 stołowe łyżki sosu ostrygowego
4 stołowe łyżki ketchupu
3 stołowe łyżki sosu worcestershire
1 łyżeczka cukru
Wersja sosu majonezowego:
100 g majonezu
2 łyżeczki ryżowego octu
1/2 łyżeczki cukru
Do posypania:
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
4 stołowe łyżki drobnych suszonych wodorostów (możesz drobno pokroić nożyczkami nori do sushi)
1 stołowa łyżka sezamu, uprażyć na suchej patelni
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto połącz w dużej misce. Wymieszaj. Kapustę poszatkowaną, boczek cienko pokrojony w kosteczkę wsadź do ciasta. Wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki, odczekaj kilka minut aż skrobia z ziemniaków się połączy z resztą ciasta i smaż na wysokiej temperaturze. Postępuj jak przy plackach ziemniaczanych. Wielkość ustalasz takie jakie lubisz, ja najczęściej na zwykłej patelni podczas smażenia mieszczę 3 placki.
Placki są delikatne, przekładaj je na drugą stronę bardzo delikatnie.
- Placki są kruche, przekładaj je więc na drugą stronę bardzo delikatnie.
- Przygotuj sosy: Połącz w miseczce wszystkie składniki na sos i osobno na sos majonezowy. Po usmażeniu placki odsącz na papierowym ręczniku, a potem delikatnie przełóż na talerz i obok połóż w miseczkach sosy do maczania placuszków.
- Podanie: Na talerzu posyp prlacki drobno pokrojonym nori lub szczypiorkiem lub sezamem. Szczypiorek lub sezam możesz też wymieszać z sosami. Kawałki placka maczaj w sosie przed zjedzeniem.
trik
Możesz zamiast sosów podać gotowy sos chilli.
Kapusta młoda będzie superdelikatna, jeśli robisz je poza sezonem, możesz zamienić kapustę zwykłą na włoską, szybciej zmięknie.