Kapusta pak choy z sezamem

Kapusta pak choy z sezamem

Pak choi, pak choy, bok choy, a może pakczoj? Jest sporo wariantów nazwy, w rzeczywistości wszystkie sprowadzają się do nazwy oficjalnej, czyli kapusty właściwej chińskiej, nie mylić z kapustą pekińską.

Warto na nią zwrócić uwagę, tym bardziej, że coraz częściej pokazuje się już w polskich sklepach. 

Bogata m.in. w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B (wit B1B2B3B4 i B5) i wit. E , A i C, oraz sporo wit K, ponad to w sole mineralne –  potas, wapń, żelazo, magnez, cynkfosformangan, selen, miedź i sód, a także w kwas foliowy chroniąc serce przed chorobami wynikającym z uszkodzenia naczyń krwionośnych. W pak-choy obecna jest także cholina będąca związkiem redukującym chroniczne zapalenia, a dodatkowo wspierającym pamięć i zdolność uczenia się.

A jak przyrządzać? W odróżnieniu od innych kapust, pak choy można skonsumować w całości. Idealnie gotuje się ją na parze, smaży krótko w woku lub dusi w małej ilości wody lub bulionu.

Klasyczne zestawienia smakowe łączą liście pak choy z sosem sojowymimbiremolejem sezamowym, zieloną cebulką oraz czosnkiem

składniki:

2 główki pak choy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka białego sezamu

1 łyżeczka czarnego sezamu

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki oleju rzepakowego 

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka sosu teryaki

½ łyżeczki chili

4 natki cebulki dymki pokrojone w 5 cm paski

przygotowanie:

Posyp czarnym sezamem i podawaj z ryżem lub pierożkami.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować