Krupnik z pęczakiem na wołowinie

krupnik na pęczaku
na wołowinie

To zupa-lekarstwo.

Kiedy czujesz zmęczenie, lub smutek, kiedy „coś Cię bierze” i potrzebujesz wewnętrznego utulenia lub, kiedy po prostu nie masz czasu na wielodaniowe gotowanie i chcesz w potrawie mieć wystarczającą ilość białka – musisz zrobić danie jednogarnkowe – zupę z wkładką. W takich momentach chyba nie tylko mnie wpada do głowy pomysł zrobienia krupniku, zupy z kaszą, pożywnej i rozgrzewającej.

wywar:

Baza to wywar z wołowiny- spory kawałek pręgi wołowej będzie najlepszy. Jeśli nie masz dostępu do ekologicznej wołowiny możesz taki wywar zrobić na ćwiartce z kurczaka i też będzie ok.

poaz wywarem :

2 marchewki

1/3 bulwy selera

1 duża pietruszka korzeń

3-4 ziemniaki

2-3 liście kapusty (może być pekińska) pokrojone w cienkie paski

1/2 lub 2/3 szklanki kaszy pęczak (możesz zastąpić kaszą jaglaną lub jęczmienną)

dosalać najlepiej domowo zrobiona wegetą lub solą – do smaku

spora szczypta wędzonej słodkiej papryki, kurkumy i pieprzy cayenne oraz cukru

2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

plasterek imbiru (idealnie rozgrzewa szczególnie jeśli gotujesz zimą)

opcjonalnie:

kleks wiejskiej gęstej śmietany do każdego talerza

Spora garść zielonej pietruszki do posypania

Razowe pieczywo na zakwasie

Przygotowanie - wywar:

To wymaga kilku minut cierpliwości – ale opłaca się to zrobić ponieważ efekt końcowy nie będzie zawierał niepotrzebnych, mętnych elementów.

Ja czasami taki wywar przygotowuję dzień wcześniej, wieczorem się sam gotuje a ja następnego dnia mam bazę aby dokończyć zupę.

Przygotowanie - krupnik:

Napracujesz się, ale efektem będzie pełnowartościowy, bardzo pożywny posiłek.

Podanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować