Malinowe ciasteczka owsiane
z pistacjami i białą czekoladą
To idealne ciasteczka do szkolnej śniadaniówki lub lunch boxu. Ja uwielbiam je zjadać na drugie śniadanie, czasami popijam kilka małą butelką kefiru i drugie śniadanie mam załatwione.
Ten przepis możesz modyfikować: zamiast malin w sezonie możesz dać truskawki lub borówkę amerykańską. Ja używam często do tych ciasteczek mrożonych malin i piekę je przez cały rok.
Pistacje można zamienić na ulubione orzechy, chociaż tutaj nie byłabym taka tolerancyjna. Czerwony kolor malin lub truskawek wygląda obłędnie z zielonymi pistacjami. Spróbuj w takiej postaci chociaż raz, w końcu je się też oczami.
- przygotowanie i pieczenie ok 30 min
składniki:
Z podanej porcji wychodzi około 15-20 ciastek:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszek do pieczenia
130g masła miękkiego
3/4 szklanki cukru kryształ
laska wanilii zeskrobana lub 1 cukier waniliowy
1 jajko
100 g biała czekolada, grubo posiekana
60 g niesolonych łuskanych pistacji, grubo posiekanych
1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia.
Mikserem utrzyj masło, cukier, wanilię przez kilka minut lub do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko i kontynuuj mieszanie przez około 1 minutę, aż dobrze się połączy. Delikatnie wymieszaj mieszankę mąki, aż się połączy. Dodaj białą czekoladę i pistacje. Na koniec wmieszaj delikatnie maliny.
- Nabierz czubatą łyżkę ciasta na każde ciastko i delikatnie uformuj kulkę nieco mniejszą niż piłeczka golfowa. Ja używam łyżki do lodów. Nakładam nim ciasto i wykładam je na blachę.
- Nastaw piekarnik na 180-190 stopni, najlepiej z termoobiegiem i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
Rozłóż kulki ciasta na blasze lub naczyniu a następnie schłodź je w zamrażalce lub lodówce na 10-15 minut lub do momentu, aż masło stwardnieje, ale się nie zamrozi. Rozłóż ciasteczka na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając, aby zostawić wystarczająco dużo miejsca między ciasteczkami, ponieważ urosną w piekarniku.
Piecz, jeden arkusz do pieczenia na raz, przez około 13-15 minut lub do momentu, aż będą złociste, ale nadal lekko miękkie. Pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia przez kilka minut, zanim przeniesiesz je na metalową podstawkę.