Młoda kapusta
z koperkiem i cebulką
Młoda kapusta zasmażana z zieloną cebulką i koperkiem to jeden z pyszniejszych dodatków na wiosnę.
Moja kuchnia nie jest tradycyjną kuchnią polską, ale tutaj w tym konkretnym przypadku, poddaję się w pełni fanatycznej miłości Polaków do połączenia tej kapusty z młodymi ziemniakami i kotletem schabowym, ostatecznie z kotletami mielonymi zwanymi w Galicji.
Kocham ten przepis, bo choć wydaje się pracochłonny wcale nim nie jest.
Jedyną sztuczką jest posiekanie kapusty, koperku i szczypiorku, reszta już robi się sama. Przez większość czasu kapusta dusi się bez żadnej ingerencji. Dopiero pod koniec kilka razy mieszasz kapustę z zasmażką.
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 20 minut
składniki:
główka młodej kapusty
pęczek koperku
pęczek cebulki dymki
¾ szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie ekologicznego octu jabłkowego
po płaskiej łyżeczce soli, cukru
trochę pieprzu
zasmażka:
1/3 kostki masła
łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę podziel na cztery części. Wszystko starannie umyj. Ćwiartki kapusty pokrój ostrym nożem na cienkie paski. Ciemniejsze liście myję osobno, ale również kroję i dodaję do kapusty.
Poszatkowaną kapustę umieść w garnku lub na głębokiej patelni.
Wlej 3/4 szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz.
Garnek przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy przez 15 minut. Nie musisz mieszać!
- Podczas duszenia umyj i pokrój koperek oraz cebulkę dymkę.
- Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny lub eko ocet połowę posiekanego koperku i cała cebulkę. Zamieszaj i już nie przykrywaj garnka.
- W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Po chwili całość zacznie się pienić i lekko zbrązowieje, ale naprawdę lekko!
- Zasmażkę przelej do garnka z kapustą. Wszystko dobrze wymieszaj. Podduś jeszcze 2-3 minuty i kapusta jest gotowa.
trik
Tak krótki czas duszenia kapusty dotyczy tylko młodych wiosennych główek. Jeśli chcesz przygotować w ten sposób kapustę w okresie późnego lata lub na jesieni – uwzględnij dłuższe duszenia i sprawdzanie czy kapusta jest miękka.