Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Młoda kapusta
z koperkiem i cebulką

Młoda kapusta zasmażana z zieloną cebulką i koperkiem to jeden z pyszniejszych dodatków na wiosnę.

Moja kuchnia nie jest tradycyjną kuchnią polską, ale tutaj w tym konkretnym przypadku, poddaję się w pełni fanatycznej miłości Polaków do połączenia tej kapusty z młodymi ziemniakami i kotletem schabowym, ostatecznie z kotletami mielonymi zwanymi w Galicji.

Kocham ten przepis, bo choć wydaje się pracochłonny wcale nim nie jest.

Jedyną sztuczką jest posiekanie kapusty, koperku i szczypiorku, reszta już robi się sama. Przez większość czasu kapusta dusi się bez żadnej ingerencji. Dopiero pod koniec kilka razy mieszasz kapustę z zasmażką.

składniki:

główka młodej kapusty

pęczek koperku

pęczek cebulki dymki

¾ szklanki wody

2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie ekologicznego octu jabłkowego

po płaskiej łyżeczce soli, cukru

trochę pieprzu

 

zasmażka:

1/3 kostki masła

łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

Poszatkowaną kapustę umieść w garnku lub na głębokiej patelni.

Wlej 3/4 szklanki wody. Dodaj sól, cukier i pieprz.

Garnek przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy przez 15 minut. Nie musisz mieszać!

trik

Tak krótki czas duszenia kapusty dotyczy tylko młodych wiosennych główek. Jeśli chcesz przygotować w ten sposób kapustę w okresie późnego lata lub na jesieni – uwzględnij dłuższe duszenia i sprawdzanie czy kapusta jest miękka.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować