Pana cotta
z truskawkami i malinami
- Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej-ponieważ tężeje jak galaretka.
bez pieczenia
bez laktozy
bez glutenu- jeśli chcesz zamień herbatniki na bezglutenowe
wegetariańskie
spód - składniki:
250 g herbatników razowych lub bez glutenu
200 g gorzkiej czekolady
góra - składniki:
puszka pełnotłustego
mleka kokosowego dobrej jakości
1 szklanka kremówki 30%
¾ szklanki białego cukru
4 łyżeczki żelatyny lub agar agar zg z ilością na opakowaniu (wegetarianie)
1 opakowanie cukru waniliowego
Na górę do wyboru – użyj sezonowe, świeże owoce tj truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny, kiwi, mango – skomponuj najwspanialszą kolorową kompozycję, możesz też ozdobić pana cottę listkami mięty, płatkami kokosa lub wiórkami białej czekolady.
Przygotowanie:
- Gorzką czekoladę rozpuść, a następnie wymieszaj z pokruszonymi na mąkę herbatnikami. Wyłóż masą spód foremki (22-24 cm średnicy), zostawiając lekko wyższe boki.
- Wsadź do lodówki, żeby dno stężało.
- W między czasie lekko podgrzej mleko kokosowe ze śmietanką, dodaj cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Rozpuść żelatynę lub agar agar osobno w małej ilości dużo cieplejszego mleka kokosowego
Żelatyna musi napęcznieć a następnie należy dokładnie ją rozpuścić tak, aby nie było grudek (jeśli powstały, nie martw się tym tylko przecedź płyn przez sito).
- Zostaw masę wymieszaną z żelatyną aż delikatnie zacznie tężeć w naczyniu. Dopiero w takiej postaci delikatnie przelej na spód i wsadź do lodówki.
Podanie:
- Ten deser najbezpieczniej jest przygotować dzień wcześniej, a udekorować go owocami tuż przed podaniem na stół.
Może nie jest całkowicie pozbawiony cukru i tłuszczu, ale na pewno jest zdrowszą alternatywą, kiedy liczysz kalorie.
Inspirowane przepisem z I love bake 🙂
trik
Chcesz wegańsko? Możesz śmietankę w całości zastąpić mlekiem kokosowym.