Panna cotta z truskawkami i malinami

Pana cotta
z truskawkami i malinami

bez pieczenia
bez laktozy
bez glutenu- jeśli chcesz zamień herbatniki na bezglutenowe
wegetariańskie

spód - składniki:

250 g herbatników razowych lub bez glutenu

200 g gorzkiej czekolady

góra - składniki:

puszka pełnotłustego

mleka kokosowego dobrej jakości

1 szklanka kremówki 30%

¾ szklanki białego cukru

4 łyżeczki żelatyny lub agar agar zg z ilością na opakowaniu (wegetarianie)

1 opakowanie cukru waniliowego

Na górę do wyboru – użyj sezonowe, świeże owoce tj truskawki, maliny, borówki amerykańskie, jeżyny, kiwi, mango – skomponuj najwspanialszą kolorową kompozycję, możesz też ozdobić pana cottę listkami mięty, płatkami kokosa lub wiórkami białej czekolady.

Przygotowanie:

Żelatyna musi napęcznieć a następnie należy dokładnie ją rozpuścić tak, aby nie było grudek (jeśli powstały, nie martw się tym tylko przecedź płyn przez sito).

Podanie:

Może nie jest całkowicie pozbawiony cukru i tłuszczu, ale na pewno jest zdrowszą alternatywą, kiedy liczysz kalorie.
Inspirowane przepisem z I love bake 🙂

trik

Chcesz wegańsko? Możesz śmietankę w całości zastąpić mlekiem kokosowym.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować