Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są podstawą wielu kuchni, popularne nie tylko w polskiej ale przede wszystkim kuchni żydowskiej. Z okazji święta Chanukah jada się wszystko słodko i tłusto, a oprócz pączków najpopularniejszą potrawą są Latkes czyli nic innego jak …. placki ziemniaczane.

No dobra, to jakie placki ziemniaczane lubicie najbardziej? Na słodko czy na słono Jakie placki jedli Wasi rodzice, a jakie dziadkowie U mnie w domu rodzinnym zawsze był podział, mama uznaje tylko te posypane cukrem, a tata na słono. Do mojej rodziny wprowadziłam więc tylko jedną właściwą wersję, na słono, mocno popieprzone, posolone ze sporym kleksem tłustej, dobrej jakości śmietany. Tyle i aż tyle. 

składniki:

1 kg ziemniaków – jeśli możesz dopytaj sprzedawcę, które będą najlepsze na placki

1 średnia cebula

1 duże jajko lub 2 małe

3-4 łyżki mąki z cieciorki (ew. ziemniaczanej lub pszennej)

1/2 łyżeczki pieprzu, soli

olej rzepakowy do smażenia

przygotowanie:

Grubość placków zależy od Ciebie, poziom zrumienienia również. Ważne, żeby smażyć placki na tłuszczu o wysokiej temperaturze spalania, wchłoną mniej tłuszczu i szybciej się dosmażą.

Ilość placków jest uzależniona od wielkości – porcja z 1 kg ziemniaków wystarcza mojej 3 osobowej rodzinie na 1 obiad. 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować