Polędwica z dorsza w wędzonym boczku
– magiczne połączenie.
-
Przygotowanie 15 minut
Zapiekanie 20 minut
składniki:
polędwica z dorsza
wędzone surowe plastry boczku
rozmaryn lub oregano
Oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku pokrojony w płatki
Sok z ½ cytryny
Sól-opcjonalnie lub tylko szczypta
pieprz młotkowy lub świeżo i grubo zmielony
przygotowanie:
- Policz ilość kawałków dorsza na członków rodziny, oceń ich apetyt, a potem przelicz boczek: na każdy kawałek dorsza potrzebujesz 2-3 plasterki wędzonego surowego boczku.
- Polędwicę zamarynuj w oliwie z solą, pieprzem, cytryną, rozmarynem i płatkami czosnku. Owiń plasterkami boczku. Na blasze kawałki polej jeszcze oliwą, posyp ziołami.
- Piecz 20 min w temp 190 st, nie przykrywaj, ale też nie przedłużaj pieczenia, żeby ryba nie wyschła. Idealne połączenie dwóch smaków- ryba z boczkiem jest niesamowita.
Pamiętaj boczek jest słony, jeśli nie lubisz bardzo słonych potraw – nie używaj w ogóle soli w przepisie – bo boczek zrobi swoje.
DRUKUJ