Sałata po polsku
idealny dodatek do obiadu
Od wielu lat jadam sałatę z sosem winegret. Zapomniałam już jak wspaniała i pyszna jest wersja ze śmietaną, która od jakiegoś czasu jest pierwszym wyborem mojej córki. Co prawa w wersji tradycyjnej powinna być to sałata masłowa i faktycznie taka jest najsmaczniejsza. Wg mnie świetnie tutaj sprawdzi się również odmiana rzymska i lodowa. Na zdjęciu, które widzisz, użyłam właśnie sałaty rzymskiej.
- Przygotowanie 10-15 min
składniki:
1 mała główka sałaty masłowej lub 2 mini rzymskie
1 ogórek, najlepiej gruntowy
SOS:
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki czarnego pieprzu, soli i cukru
Wymieszaj wszystko, odstaw. Jeśli lubisz sałatę bardziej na słodko, zmień proporcje pomiędzy sola a cukrem
Przygotowanie:
- Sałatę umyj dokładnie, listek po listku pod bieżącą wodą i odstaw na sito. Jeśli masz wirówkę do sałaty, odwiruj dokładnie wodę. Jeśli nie masz, możesz rozłożyć je na ręczniku papierowym i odsączyć lub wersja studencka: po 2-3 listki mocno wytrzep wodę nad zlewem.
Osuszoną sałatę pokrój w 2 cm paski lub porwij je na kawałki rękami i ułóż w salaterce. Dołóż pokrojonego w cienkie plasterki ogórka. Możesz go obrać, jeśli lubisz lub pokroić ze skórką, jeśli dokładnie go umyjesz.
- Przed samym podaniem zalej sałatę sosem i wymieszaj.
trik
Możesz zetrzeć do sałaty 1 ugotowane na twardo jajko zamiast ogórka, tak jak robiły to nasze babcie. Reszta przepisu zostaje taka sama.