Sałata po polsku

Sałata po polsku
idealny dodatek do obiadu

Od wielu lat jadam sałatę z sosem winegret. Zapomniałam już jak wspaniała i pyszna jest wersja ze śmietaną, która od jakiegoś czasu jest pierwszym wyborem mojej córki. Co prawa w wersji tradycyjnej powinna być to sałata masłowa i faktycznie taka jest najsmaczniejsza. Wg mnie świetnie tutaj sprawdzi się również odmiana rzymska i lodowa. Na zdjęciu, które widzisz,  użyłam właśnie sałaty rzymskiej.

składniki:

1 mała główka sałaty masłowej lub 2 mini rzymskie

1 ogórek, najlepiej gruntowy

SOS:

4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki czarnego pieprzu, soli i cukru

Wymieszaj wszystko, odstaw. Jeśli lubisz sałatę bardziej na słodko, zmień proporcje pomiędzy sola a cukrem

Przygotowanie:

Osuszoną sałatę pokrój w 2 cm paski lub porwij je na kawałki rękami i ułóż w salaterce. Dołóż pokrojonego w cienkie plasterki ogórka. Możesz go obrać, jeśli lubisz lub pokroić ze skórką, jeśli dokładnie go umyjesz.

trik

Możesz zetrzeć do sałaty 1 ugotowane na twardo jajko zamiast ogórka, tak jak robiły to nasze babcie. Reszta przepisu zostaje taka sama.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować