Sałatka z czerwonej kapusty z ziarnami granatu

z-czerwonej-kapusty

Surówka z czerwonej kapusty
z ziarenkami granatu

Surówka z czerwonej kapusty to tradycyjny dodatek do dań obiadowych. Idealnie pasuje do dań kuchni polskiej, szczególnie w odmianach regionalnych. Czerwona kapusta bywa wyjątkowo twarda i często wymaga sparzenia. Pod wpływem temperatury kolor kapusty blednie, ale odzyskuje go po dodaniu soku z cytryny. W moim rodzinnym domu najczęstsza wersja to taka tylko z jabłkiem i cebulą a na Wigilię dodaje się do niej drobnej, ugotowanej fasoli perełki.

Moja wersja inspirowana surówkami bliskowschodnimi ma zamiast fasolki ziarenka granatu. Dodaję do niej też natkę z pietruszki, bo po pierwsze jest bogata w witaminę C ale przede wszystkim obłędnie wygląda.

składniki:

1 mała główka czerwonej kapusty

1 mała czerwona cebula

1 kwaśne jabłko

1 filiżanka posiekanej zielonej pietruszki

1 filiżanka ziarenek granatu

 

Dressing:

sok z połowy cytryny

sól, pieprz do smaku (ok ½ łyżeczki)

1 łyżeczka cukru

5 łyżek oleju o neutralnym smaku

Przygotowanie:

trik

Na tym etapie możesz połowę z tej porcji wsadzi do woreczka i zamrozić. Nawet po kilku miesiącach idealnie nada się do zrobienia porcji surówki – wystarczy dobę wcześniej wyjąć z zamrażalnika niech spokojnie się samo rozmrozi.

Granat obierz i wyjmij ziarenka. Jeśli nie wiesz jak tutaj znajdziesz sposób jak robią to Gruzini, którzy w swojej kuchni granatu używają na co dzień (zobacz tutaj).

Sałatkę z kapusty, z jabłkiem, pietruszką, cebulą i 2/3 ilości granatu wymieszaj z dressingiem. Na koniec posyp górę resztą ziaren granatu.

kapusta czerwona sałatka
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować