Surówka z czerwonej kapusty
z ziarenkami granatu
Surówka z czerwonej kapusty to tradycyjny dodatek do dań obiadowych. Idealnie pasuje do dań kuchni polskiej, szczególnie w odmianach regionalnych. Czerwona kapusta bywa wyjątkowo twarda i często wymaga sparzenia. Pod wpływem temperatury kolor kapusty blednie, ale odzyskuje go po dodaniu soku z cytryny. W moim rodzinnym domu najczęstsza wersja to taka tylko z jabłkiem i cebulą a na Wigilię dodaje się do niej drobnej, ugotowanej fasoli perełki.
Moja wersja inspirowana surówkami bliskowschodnimi ma zamiast fasolki ziarenka granatu. Dodaję do niej też natkę z pietruszki, bo po pierwsze jest bogata w witaminę C ale przede wszystkim obłędnie wygląda.
- ok 30 min przygotowywania
składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 mała czerwona cebula
1 kwaśne jabłko
1 filiżanka posiekanej zielonej pietruszki
1 filiżanka ziarenek granatu
Dressing:
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku (ok ½ łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju o neutralnym smaku
Przygotowanie:
- Kapustę bardzo cienko poszatkuj i wrzuć do garnka z wodą posoloną 1 łyżką soli i gotuj krótko tak aby zmiękła nie dłużej niż 3-4 minuty. Ma być al dente, koniecznie pilnuj, aby jej nie przegotować. Po tym czasie odcedź i przelej obficie lodowatą wodą. Odczekaj kilka minut na sitku, aby cała woda obciekła.
trik
Na tym etapie możesz połowę z tej porcji wsadzi do woreczka i zamrozić. Nawet po kilku miesiącach idealnie nada się do zrobienia porcji surówki – wystarczy dobę wcześniej wyjąć z zamrażalnika niech spokojnie się samo rozmrozi.
- Kapustę przełóż do miski. Jabłko obierz ze skorki i zetrzyj na grubej tarce do tej samej miseczki co kapustę. Cebulę obierz i pokrój albo w bardzo cieniutkie piórka albo w kosteczkę. Ja wolę w kostkę. Natkę z pietruszki umyj, pokrój.
Granat obierz i wyjmij ziarenka. Jeśli nie wiesz jak tutaj znajdziesz sposób jak robią to Gruzini, którzy w swojej kuchni granatu używają na co dzień (zobacz tutaj).
Sałatkę z kapusty, z jabłkiem, pietruszką, cebulą i 2/3 ilości granatu wymieszaj z dressingiem. Na koniec posyp górę resztą ziaren granatu.