Sałatka
z pieczonej marchewki
składniki:
kilka marchewek
2-3 garście liści szpinaku
1 awokado
½ kostki fety lub w wersji vege – wędzonego tofu
granat – z połowy wyciśnij sok, drugą połowę podziel na ziarenka
garść orzechów nerkowca
zielona pietruszka
ulubione suszone zioła
miód
dressing:
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/3 szklanki wyciśniętego soku z granatów
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól/pieprz/szczypta cukru lub ½ łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki dressingu oprócz oliwy, stopniowo dodawaj oliwę tak aby połączyła się z resztą.
- Marchewkę umyj i obierz (obieranie świeżych marchewek nie jest obowiązkowe), przekrój ma pół, ułóż w naczyniu do zapiekania, polej delikatnie oliwą, posyp oregano lub tymiankiem, lekko posól i posyp szczyptą cukru lub niewielką ilością miodu (cukier szybciej karmelizuje marchewkę). Zapiecz 30 min.
- W misie na sałatkę ułóż umyty szpinak, pokrojone awokado, marchewki, posyp orzechami, serem, granatem i zieloną pietruszką.
- Tuż przed podaniem polej dressingiem.
Idealne na lunch do pracy, czy kolację.
trik
Nie musisz uruchamiać piekarnika tylko do pieczenia tych marchewek. Skorzystaj przy okazji innych pieczonych potraw i po prostu wrzuć naczynie na dolny poziom, upiecze się przy okazji. Pieczone marchewki możesz przechowywać kilka dni w lodówce.
DRUKUJ