smażone rzodkiewki
z rozmarynem
Rzodkiewki na maśle są boskie!
Jako niekwestionowany lider w ilości spożywania rzodkiewek w skali roku, zdecydowanie wyprzedzając w tym rankingu statystycznego Polaka, mogę z pozycji eksperta zapewnić, że nie należy bać się obróbki termicznej tego warzywa. Bawmy się nim w sezonie, gdy na każdym straganie widzimy stosy tych wspaniałych różowych kuleczek. W tym przepisie smakują bardziej jak kalarepka lub młody kalafior a dodatkowo wyglądają jak ulubiony posiłek fanów jednorożca.
Możesz je przygotować na śniadanie np. w towarzystwie jajek lub jako jarzynkę do obiadu. Po obróbce cieplnej tracą swoją ostrość, więc nie bój się podać ich maluchom.
- przygotowanie 10-15 min
składniki:
1 pęczek rzodkiewek o dowolnym kształcie
kilka pędów zielonej cebulki
kilka listków rozmarynu (jak nie masz to omiń lub zamień na szczyptę suchego)
1 łyżka masła (warunek konieczny, bez możliwości zamiany na olej)
sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
- Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i liści. Duże rzodkiewki kroimy w ćwiartki, mniejsze na połówki. Zielone pędy cebulki kroimy, możesz drobno, ja lubię je kroić na 3-4 cm paski. Opcja superszybka: Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera lub jakiegokolwiek robota miksującego i porządnie zmiksuj tak aby napowietrzyć ciasto.
Listki rozmarynu oderwij od łodygi. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć rzodkiewki, rozmaryn, cebulkę oraz cukier co jakiś czas mieszając smaż około 8-10 minut, al dente lub kolejne 2 min na miękko. Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przezroczyste.
- Na koniec posól, popieprz, jeszcze raz dokładnie wymieszaj i na talerzu polej rozpuszczonym masłem ze smażenia.