Smażone rzodkiewki z rozmarynem

smażone rzodkiewki
z rozmarynem

Rzodkiewki na maśle są boskie!

Jako niekwestionowany lider w ilości spożywania rzodkiewek w skali roku, zdecydowanie wyprzedzając w tym rankingu statystycznego Polaka, mogę z pozycji eksperta zapewnić, że nie należy bać się obróbki termicznej tego warzywa. Bawmy się nim w sezonie, gdy na każdym straganie widzimy stosy tych wspaniałych różowych kuleczek. W tym przepisie smakują bardziej jak kalarepka lub młody kalafior a dodatkowo wyglądają jak ulubiony posiłek fanów jednorożca.

Możesz je przygotować na śniadanie np. w towarzystwie jajek lub jako jarzynkę do obiadu. Po obróbce cieplnej tracą swoją ostrość, więc nie bój się podać ich maluchom.

składniki:

1 pęczek rzodkiewek o dowolnym kształcie

kilka pędów zielonej cebulki

kilka listków rozmarynu (jak nie masz to omiń lub zamień na szczyptę suchego)

1 łyżka masła (warunek konieczny, bez możliwości zamiany na olej)

sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Listki rozmarynu oderwij od łodygi. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć rzodkiewki, rozmaryn, cebulkę oraz cukier co jakiś czas mieszając smaż około 8-10 minut, al dente lub kolejne 2 min na miękko. Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przezroczyste.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować