Surówka z multikolorowej marchewki

multikolorowa surówka
z marchewek

Tajemnicą tej sałatki jest połączenie wielu kolorów: marchewek fioletowej, żółtej i pomarańczowej, rubinowych pestek granatu, jasnozielonej sałaty masłowej i ciemnych liści pietruszki. Każdy element  ma swoją konsystencję, chrypiąca marchew i soczysty granat, delikatna sałata, wszystko obtoczone lekko cierpkim sosem winegrette.

składniki:

po 2 sztuki różnokolorowych marchewek

kilka łyżek wyłuskanych ziarenek granatu (jak obiera się granat zobacz tutaj)

½ główki sałaty masłowej

½ pęczka kolendry (jeśli nie lubisz to zielonej pietruszki)

 

Sos vinegrette:
oliwa z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka musztardy dijon

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

jeśli chcesz przeczytać dokładnie o sosach winegrette  (wejdź tutaj)

Przygotowanie:

Sałatę opłucz, odwiruj w wirówce podziel na mniejsze kawałki, połącz z marchewką, ziarnami granatu oraz kolendrą lub pietruszką.

trik

Jeśli nie znalazłaś/eś kolorowych marchewek, nie przejmuj się i zrób tą surówkę z naszej zwykłej pomarańczowej. Też da radę!

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować