multikolorowa surówka
z marchewek
Tajemnicą tej sałatki jest połączenie wielu kolorów: marchewek fioletowej, żółtej i pomarańczowej, rubinowych pestek granatu, jasnozielonej sałaty masłowej i ciemnych liści pietruszki. Każdy element ma swoją konsystencję, chrypiąca marchew i soczysty granat, delikatna sałata, wszystko obtoczone lekko cierpkim sosem winegrette.
- Przygotowanie 15-20 min
składniki:
po 2 sztuki różnokolorowych marchewek
kilka łyżek wyłuskanych ziarenek granatu (jak obiera się granat zobacz tutaj)
½ główki sałaty masłowej
½ pęczka kolendry (jeśli nie lubisz to zielonej pietruszki)
Sos vinegrette:
oliwa z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
jeśli chcesz przeczytać dokładnie o sosach winegrette (wejdź tutaj)
Przygotowanie:
- Marchewki obierz ze skórki. Strugaczką do warzyw pokrój je wzdłuż na długie cienkie plasterki. Zostaw je w bardzo zimnej wodzie, na 10 min żeby nabrały jędrności.
Sałatę opłucz, odwiruj w wirówce podziel na mniejsze kawałki, połącz z marchewką, ziarnami granatu oraz kolendrą lub pietruszką.
- Polej dresingiem i starannie wymieszaj aby dressing okleił każdy liść sałaty. Podawaj od razu.
trik
Jeśli nie znalazłaś/eś kolorowych marchewek, nie przejmuj się i zrób tą surówkę z naszej zwykłej pomarańczowej. Też da radę!