Wegańska zupa z pieczonej dyni i batatów

cudownie gesta
zupa krem z batatów i dyni

Gęsta, dość pikantna i mocno rozgrzewająca zupa krem z dyni i pieczonych batatów. Prosta i szybka, warto pomyśleć o upieczeniu warzyw na zupę przy okazji, kiedy piekarnik piecze chleb, mięso  lub ciasto. Dolna część na pewno będzie wtedy pusta, wrzuć tam pokrojonego batata i dynię.

składniki:

1 mała dynia hokkaido do 1 kg

2 duże bataty pokrojone w kostkę

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka harissy

1/2 łyżeczki suszonego imbiru

2-3 łyżeczki domowej wegety lub soli

3 łyżki oliwy z oliwek

1 pomarańcza

1 litr mleka roślinnego np. migdałowego

pieprz, sól do smaku

 

Do ozdoby:

ziarnka granatu, kolendra lub pietruszka

Przygotowanie:

Obrane warzywa posól, oprósz płatkami chilli i wyłóż dynię i bataty na papier do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut.

Podawaj z kawałkami pieczonych batatów, posypane kolendrą i ziarnami granatu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować