cudownie gesta
zupa krem z batatów i dyni
Gęsta, dość pikantna i mocno rozgrzewająca zupa krem z dyni i pieczonych batatów. Prosta i szybka, warto pomyśleć o upieczeniu warzyw na zupę przy okazji, kiedy piekarnik piecze chleb, mięso lub ciasto. Dolna część na pewno będzie wtedy pusta, wrzuć tam pokrojonego batata i dynię.
- Pieczenie i przygotowanie ok godziny
składniki:
1 mała dynia hokkaido do 1 kg
2 duże bataty pokrojone w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2-3 łyżeczki domowej wegety lub soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pomarańcza
1 litr mleka roślinnego np. migdałowego
pieprz, sól do smaku
Do ozdoby:
ziarnka granatu, kolendra lub pietruszka
Przygotowanie:
- Dynie przekrój na pół, a potem na ćwiartki, usuń środek (można zachować pestki do suszenia). Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Obrane warzywa posól, oprósz płatkami chilli i wyłóż dynię i bataty na papier do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut.
- Po upieczeniu warzyw odłóż miseczkę batatów, podasz je w całości do zupy, resztę warzyw wsadź do garnka, wlej mleko roślinne, 1 szklankę wody i resztę przypraw. Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Zmiksuj na gładki krem, skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Podawaj z kawałkami pieczonych batatów, posypane kolendrą i ziarnami granatu.