Zapiekanka z białej kiełbasy z kaszą gryczaną

Zapiekanka z białej kiełbasy z kaszą gryczaną

Kiedy pracujesz z domu, na głowie masz nie tylko pracę, ale najczęściej też dzieciaki, musisz wymyśleć posiłek, którego przygotowanie potrwa maksymalnie 15 min, a potem to „już samo się robi”. Ta potrawa to nie tylko taki jednogarnkowy sposób na przetrwanie. Idealnie nadaje się też jako potrawa wielkanocna, podana z kremem chrzanowym będzie się wspaniale komponować.

składniki:

200 gr kaszy gryczanej palonej

kilka surowych białych kiełbasek (ilość dostosuj do rodziny)

1 spore jabłko

1 cebula biała lub kilka mniejszych szalotek

1 łyżeczka przypraw: majeranek, eko wegeta lub sól, pieprz, ulubione mieszanki przypraw tj ziola prowansalskie

1 szklanka bulionu (opcjonalnie) lub wody

przygotowanie:

Doskonale smakuje z chrzanem lub dobrej jakości musztardą np. Dijon

trik

Możesz użyć innego rodzaju kaszy, kaszę gryczaną niepaloną, jaglaną czy pęczak. Świetnie też się sprawdzi zielona soczewica.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować