Zapiekanka z białej kiełbasy z kaszą gryczaną
Kiedy pracujesz z domu, na głowie masz nie tylko pracę, ale najczęściej też dzieciaki, musisz wymyśleć posiłek, którego przygotowanie potrwa maksymalnie 15 min, a potem to „już samo się robi”. Ta potrawa to nie tylko taki jednogarnkowy sposób na przetrwanie. Idealnie nadaje się też jako potrawa wielkanocna, podana z kremem chrzanowym będzie się wspaniale komponować.
- Przygotowanie: 15 min
- Zapiekanie: 45 min
składniki:
200 gr kaszy gryczanej palonej
kilka surowych białych kiełbasek (ilość dostosuj do rodziny)
1 spore jabłko
1 cebula biała lub kilka mniejszych szalotek
1 łyżeczka przypraw: majeranek, eko wegeta lub sól, pieprz, ulubione mieszanki przypraw tj ziola prowansalskie
1 szklanka bulionu (opcjonalnie) lub wody
przygotowanie:
- Wsyp kaszę do żaroodpornego naczynia, zalej szklanką wody lub bulionu. Jeśli wodą to wsyp łyżeczkę wegety - najlepiej takiej domowej.
- Pokrój jabłko na ćwiartki ze skórką, wydrąż tylko gniazda nasienne, cebule w piórka. Ułoż na kaszy. Pomiędzy jabłkami poukładaj świeże surowe kiełbaski. Ponakłuwaj kiełbaski widelcem kilka razy. Posyp solą i ulubionymi ziołami ja dodałam majeranek, pieprz z kolendrą i cytryną, świetnie pasuje tymianek, oregano czy prowansalskie.
- Zamknij wszystko szczelnie pod folią i wstaw do piekarnika na 25 min potem jeszcze 10 min podpiecz bez folii.
Doskonale smakuje z chrzanem lub dobrej jakości musztardą np. Dijon
trik
Możesz użyć innego rodzaju kaszy, kaszę gryczaną niepaloną, jaglaną czy pęczak. Świetnie też się sprawdzi zielona soczewica.