Pieczone gruszki z gorgonzolą
To jedna z moich najczęściej przygotowywanych przystawek. Słodka gruszka, słony ser, chrupiące orzechy. Doskonale się sprawdzi jako samodzielne danie, przystawka na imprezę czy cześć sałatki jeśli ułożysz je na sałacie i polejesz dresingiem. Wspomnę jeszcze o tym co w przepisach, oprócz witamin, cenie najbardziej: jest super prosty i szybki w wykonaniu.
- Przygotowanie: 15 min
- Pieczenie: 20 min
- Dieta: wegetariańska
składniki:
niewielkie gruszki (1 szt/os)
100 g gorgonzoli
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
garść łuskanych orzechów włoskich
oliwa z oliwek
1 łyżka octu balsamico
1 łyżka płynnego miodu
wykonanie:
- Gruszki rozkrój na połówki, wykrój środki. Jeśli nie lubisz twardej skórki możesz gruszki obrać.
- Połówki ułóż w naczyniu do zapiekania, w zagłębieniu każdego owocu ułóż kawałek sera gorgonzola, na nim kilka orzechów, posyp wszystko siemieniem lnianym i polej delikatnie octem balsamico oraz miodem.
- Zapiekaj 20 min w temp 180 stopni z termoobiegiem.
- Potem wyłóż na półmisek, możesz położyć na sałacie.
DRUKUJ