Pakora z kalafiora pieczona w piekarniku

Pakora z kalafiora pieczona w piekarniku

Pakora to popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw zanurza się w cieście i smaży w głębokim oleju. Tradycyjnie pakory są spożywane z herbatą jako przekąska lub jest serwowana jako przystawka przed głównym daniem. Wg mnie jest na tyle sycąca, że z powodzeniem może stanowić danie główne.

składniki:

1 kalafior

1 szklanka mąki z ciecierzycy

¾ szklanki zimnej wody 

1 łyżeczka kuminu, kurkumy, wędzonej papryki, garam masala

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki białego sezamu

przygotowanie:

Super smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz wziąć ze sobą do pracy, do zestawu dodaj ulubioną sałatkę lub surówkę.

trik

Zamiast kalafiora możesz użyć ziemniaków, cebuli, pomidorów, bakłażana, kawałków kapusty, kalarepy, marchewki czy cukinii. Pamietaj aby dostosować czas pieczenia do warzywa np. dłużej będziesz piec ziemniaki (pokrój ja wtedy na cieńsze plasterki) niż cukinię.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować