sałatka z borówką amerykańską
jabłkiem i szpinakiem
Ostatnio zakochałam się w sałatkach, których jednym ze składników są borówki amerykańskie. Połączenie ciemnozielonej bazy np. sałaty lub szpinaku, białego sera oraz niebieskiej borówki są zniewalające. Mogłabym się w nie wpatrywać godzinami. Ponieważ jednak są też pyszne, sałatki te znikają u mnie w domu w pierwszej kolejności.
Poza tym warto wspomnieć, że ta sałatka to bomba witaminowa? Chyba warto…
- Max 10 min przygotowywania
składniki:
Szpinak świeże liście– małe opakowanie
1 duży ogórek szklarniowy
1 czerwone jabłko
1 łyżka soku z cytryny
garść koperku
1 filiżanka orzechów włoskich
1 kulka mozzarelli
200 g świeżej borówki amerykańskiej
Sos winegret wersja miodowa – zobacz przepis tutaj
Przygotowanie:
- Szpinak umyj i odwiruj w wirówce na sałatę lub poczekaj aż porządnie obcieknie na sitku.
- Orzechy podpraż na suchej patelni.
- Jabłko pokrój ze skórką na cienkie półplasterki i wrzuć do miseczki. Skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
- Koperek, borówkę i ogórka starannie umyj.
- Ogórek pokrój w plasterki (nie musisz obierać ze skórki).
- Układaj warstwowo na płaskim półmisku: - szpinak, jabłko, ogórek, pokrój w kostkę mozzarellę lub porwij ją rękami, posyp orzechami, koperkiem i borówkami.
Zrób sos winegret zgodnie z opisem (kliknij po przepis).
Polej sałatkę sosem – po prostu magia!
DRUKUJ