Boska szczawiowa
Uwielbiam wczesna wiosnę i sezon na szczaw, poluję wtedy na świeże pęczki szczawiu na bazarku, zawsze kupując na zapas.
Listki szczawiu, szczególnie te młodziutkie, mają w sobie sporo wit C, potasu i żelaza. Są niskokaloryczne, mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Ekstrakt ze szczawiu łagodzi kaszel i katar, pobudza trawienie, działa moczopędnie i krwiotwórczo. Pobudza apetyt u małych niejadków. Niestety szczaw nie jest dla wszystkich. Zawarte w nim szczawiany odkładają się w drogach moczowych A to może prowadzić do kamicy nerkowej. Nie warto jednak rezygnować z zupy szczawiowej tylko ja zrównoważyć podając ją ze śmietaną i jajkiem. Jednym z największych źródeł kwasu szczawianowego w naszej diecie nie są szpinak, rabarbar i szczaw, ale kawa i herbata.
- Przygotowanie: 30 min
składniki:
2 pęczki świeżego szczawiu
2 łyżki masła
2 l bulionu warzywnego
1 szklanka kwaśnej śmietany
Jajka na twardo/na porcję
opcjonalnie koperek do posypania
sól, pieprz do smaku
przygotowanie:
- Szczaw wypłucz bardzo starannie, kilkakrotnie zmieniając wodę. Zostaw kilka młodziutkich liści do ozdoby, resztę zużyjesz do zupy. Nie musisz oddzielać liści od łodyżek, w całości wrzuć szczaw na głęboka patelnię i smaż na maśle do momentu aż zrobi się ze szczawiu papka.
- W garnku przygotuj bulion – może to być baza rosołowa lub wywar z ekologicznych kostek warzywnych. Do bulionu przetrzyj na sicie papkę ze szczawiu. Do wywaru trafi tylko najlepsza esencja, a łykowate części nie będą już potrzebne.
- Po zagotowaniu dodaj do zupy kwaśną śmietanę.
- Posiekaj kawałki odłożonych liści szczawiu i wrzuć je teraz do zupy. Możesz też posypać koperkiem i podawać z jajkiem.
Wychodzi 5 porcji.
trik
Zesmaż szczaw na maśle, przełóż do woreczka i zamroź, będziesz się cieszyć wiosenną zupą nawet po sezonie.