fasola z jarmużem, porem i brokułami
na ciepło
Niektórzy ludzie boją się jedzenia fasoli z uwagi na efekty wzdymające. Ja wczytałam się w różne sposoby i wypracowałam własny, jak „odgazować” fasolę:
Fasolę moczysz w mocno słonej wodzie, suchą do 12h, wcześniej namoczoną ok 3h. Sól sprawi, że fasola będzie smaczniejsza oraz lżejsza dla jelit i żołądka.
Tak długie moczenie pozwala pozbyć się substancji, które powodują gazy, a z drugiej strony wtedy gotowanie trwa krócej, bo skórka jest bardziej miękka. Po namoczeniu wylewamy wodę, płuczemy fasolę i przekładamy do garnka z czystą wodą. Zagotuj fasolę, kiedy tylko woda zacznie się gotować, przelej fasolę na sitko i ponownie dokładnie przepłucz. Zalej świeżą zimną wodą i dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz tyle soli ile jest w przepisie.
W azjatyckich potrawach do gotowania fasoli w tym celu podają do gotowanej wody wodorost kombu, ja sprawdziłam i też go polecam. Jedno opakowanie starczy Ci na rok gotowania, ponieważ dodajesz go niewiele a ono pod wpływem wody się bardzo powiększa. Kupisz go w zasadzie w każdym orientalnym sklepie w Polsce, kosztuje ok 10 zł.
- Namaczanie: maks 12h
- Przygotowanie: 1h
- Do tego przepisu możesz użyć każdej białej fasoli, ja użyłam średniej wielkości jasia. Kupisz go w formie suchej lub świeżej. Namoczony, świeży jaś jest nieco droższy, ale zdecydowanie przyspiesza gotowanie. Oczywiście możesz alternatywnie użyć ugotowanej fasoli z puszki.
składniki:
500g ugotowanej fasoli (ok 300g suchej)
½ pora
2 garści jarmużu
2 ząbki czosnku
tymianek najlepiej świeży
sól
4 łyżki oliwy
5 szt ziele angielskie
3 szt liście laurowe
½ brokułu
1 łyżeczka sezamu
Przygotowanie:
Fasolę namocz w mocno osolonej wodzie. Wymień wodę i zagotuj, wymień wodę ponownie i gotuj do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Odcedź fasolę.
- Osobno w osolonej wodzie podgotuj 5 min brokuł, podzielony na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, wtedy zachowa piękny kolor.
Pora pokrój na większe kawałki. Rozgrzej oliwę i dodaj pora. Niech smaży się i zmięknie. Dodaj posiekany czosnek smaż minutę. Dodaj brokuł i jarmuż, w którym usunięte zostały większe łodygi. By jarmuż się sparzył dodaj 3 łyżki wody i duż 1-2 minuty. Następnie wsyp fasolę. Niech fasola chwilę smaży się z porem i jarmużem i brokułami.
- Na koniec posyp sezamem popieprz, dosól i podawaj na ciepło lub zimno.
trik
Poniżej lista ziół usprawniających trawienie, które możesz dodać do potrawy:
kminek, majeranek, pieprz, imbir świeży, kmin rzymski, goździki, jałowiec, czosnek, cebulka, hyzop, cząber, liść laurowy, angielskie ziele, wodorosty, curry.