pasta z zielonego groszku
Pasta z zielonego groszku, jest doskonała alternatywą dla hummusu. Ma boski jasnozielony kolor, jest wspaniale wiosenna w smaku i na dodatek idealnie komponuje się z innymi warzywami na kanapce. Dla pastożerców to prawdziwie królewska uczta, która zrobisz w kilka minut.
- Max 15 min przygotowywania + chłodzenie
składniki:
opakowanie zielonego mrożonego groszku
garść natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy groszek i gotujemy ok. 5 minut, aż groszek lekko zmięknie. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą, dzięki temu zachowa swój piękny jaskrawozielony kolor.
Jeśli chcesz ozdobić pastę – odłóż kilka łyżek groszku do dekoracji a resztę przełóż do blendera. Dodaj obrany czosnek, dużą szczyptę soli, sok z cytryny, pieprz i olej.
- Blenduj na gładką pastę, opcjonalnie dodając po łyżce zimnej wody, aż pasta zrobi się puszysta i kremowa. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodaj więcej oleju lub wody. Na końcu posyp kuleczkami groszku, odłożonymi do dekoracji.
trik
Jesteś na diecie:
Jeśli chcesz aby Twoja pasta była mniej kaloryczna- zamień połowę ilości oleju na wodę.
Jeszcze zdrowsze?
Możesz „przemycić” w paście super zdrowy olej z czarnuszki lub ostropestu- wystarczy dodać spora łyżkę super zdrowego oleju zamiast oliwy z oliwek.
Urządzasz party?
Jeśli chcesz tą pastę zrobić na imprezę, pamiętaj, że lubi ciemnieć, podaj ją tuż przed przyjściem gości, a wcześniej trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Dla bezpieczeństwa możesz dodać kilka kropli więcej soku z cytryny. Udekoruj dowolnie: kiełkami, groszkiem, czarnuszką, płatkami chilli i a wierzch polej delikatnie oliwą z oliwek.
Jak długo możesz pastę przechowywać?
Nie musisz zjadać od razu. Pasta spokojnie wytrzyma kilka dni w lodówce, jeśli jest trzymana w szczelnie zamykanym słoiczku.