Pasta z zielonego groszku

pasta z zielonego groszku

Pasta z zielonego groszku, jest doskonała alternatywą dla hummusu. Ma boski jasnozielony kolor, jest wspaniale wiosenna w smaku i na dodatek idealnie komponuje się z innymi warzywami na kanapce. Dla pastożerców to prawdziwie królewska uczta, która zrobisz w kilka minut.

składniki:

opakowanie zielonego mrożonego groszku

garść natki pietruszki

1 duży ząbek czosnku

2-3 łyżki soku z cytryny

sól, pieprz

ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jeśli chcesz ozdobić pastę – odłóż kilka łyżek groszku do dekoracji a resztę przełóż do blendera. Dodaj obrany czosnek, dużą szczyptę soli, sok z cytryny, pieprz i olej.

trik

Jesteś na diecie:

Jeśli chcesz aby Twoja pasta była mniej kaloryczna- zamień połowę ilości oleju na wodę.

Jeszcze zdrowsze?

Możesz „przemycić” w paście super zdrowy olej z czarnuszki lub ostropestu- wystarczy dodać spora łyżkę super zdrowego oleju zamiast oliwy z oliwek.

Urządzasz party?

Jeśli chcesz tą pastę zrobić na imprezę, pamiętaj, że lubi ciemnieć, podaj ją tuż przed przyjściem gości, a wcześniej trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Dla bezpieczeństwa możesz dodać kilka kropli więcej soku z cytryny. Udekoruj dowolnie: kiełkami, groszkiem, czarnuszką, płatkami chilli i a wierzch polej delikatnie oliwą z oliwek.

 

Jak długo możesz pastę przechowywać?

Nie musisz zjadać od razu. Pasta spokojnie wytrzyma kilka dni w lodówce, jeśli jest trzymana w szczelnie zamykanym słoiczku.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować