Pierożki won ton na parze z kurczakiem lub krewetkami
Kuchnia azjatycka ma w moim sercu osobną kieszonkę. Na szczęście mam też wsparcie rodziny, która na sygnał „dim sum” zaciera ręce, a nie wykrzywia buzię.
Won ton: te pierożki szczególnie cenię, odkąd odkryłam, że można kupić gotowe ciasto w sklepach azjatyckich robię je znacznie częściej. Podaję poniżej przepis na ciasto ale uwierzcie mi, jeśli znajdziecie gotowe, pokrojone, rozwałkowane, cieniusieńkie listki w wersji 25, 50 sztuk, nie zastanawiajcie się ani sekundy. Produkty są mrożone, zawsze można je kupić na wszelki wypadek.
Do gotowanie na parze potrzebna będzie specjalna nakładka bambusowa, być może macie urządzenia z funkcją gotowania na parze (thermomix, parowar), możecie ostatecznie posłużyć się zwykłą nakładką do gotowania na parze kupioną za grosze w każdym większym markecie.
- Przygotowanie: 50 min
ciasto składniki:
2 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
1 szklanka ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
*z tej ilości wyjdzie około 30-40 pierożków
Farsz z kurczakiem:
200 g mięsa z kurczaka (1 pojedyncza pierś)
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 cm startego korzenia imbiru
1 przeciśnięty ząbek czosnku
Farsz z krewetkami:
200 g oczyszczonych krewetek (bez ogonków)
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki posiekanej dymki
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka sosu rybnego
szczypta soli
sos:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju sezamowego
2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżka posiekanej dymki
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka ziaren sezamu
Ciasto przygotowanie:
- Mąkę przesiej. Dodaj sól i wodę. Wyrabiaj kilka minut. Rozwałkuj cienko podsypując stolnicę i wałek mąką. Wytnij kwadraty nożem o boku 10 cm.
farsz z kurczakiem:
- Kurczaka bardzo drobno posiekaj lub zmiel pulsacyjnie w blenderze. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
farsz z krewetkami:
- Krewetki bardzo drobno posiekaj. Seler obierz z włókien jak rabarbar, następnie drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
sos:
- Składniki sosu wymieszaj. Przelej do miseczki.
lepienie:
- Układaj łyżeczką farsz na środku każdego kwadratu ciasta. Zbierz brzegi ciasta, skleić i delikatnie przekręcić tworząc woreczek. Opcjonalnie możesz przewiązać szczypiorkiem taka sakiewkę, działanie ma charakter wyłącznie dekoracyjny.
Naczynie do gotowania na parze ustawić na napełnionym wodą woku lub patelni, w taki sposób, żeby spód naczynia nie dotykał wody. Ułożyć krążek wycięty z papieru do pieczenia. Gdy woda się zagotuje układać pierożki i gotować je przez 12-15 minut.
Podawaj z sosem.
trik
Aby pierożki nie przyklejały się do spodu bambusowego koszyczka możesz zamiast papieru do pieczenia zastosować liść kapusty pekińskiej lub sałaty.