Pierożki won ton na parze z kurczakiem lub krewetkami

Pierożki won ton na parze z kurczakiem lub krewetkami

Kuchnia azjatycka ma w moim sercu osobną kieszonkę. Na szczęście mam też wsparcie rodziny, która na sygnał „dim sum” zaciera ręce, a nie wykrzywia buzię.

Won ton: te pierożki szczególnie cenię, odkąd odkryłam, że można kupić gotowe ciasto w sklepach azjatyckich robię je znacznie częściej. Podaję poniżej przepis na ciasto ale uwierzcie mi, jeśli znajdziecie gotowe, pokrojone, rozwałkowane, cieniusieńkie listki w wersji 25, 50 sztuk, nie zastanawiajcie się ani sekundy. Produkty są mrożone, zawsze można je kupić na wszelki wypadek.

Do gotowanie na parze potrzebna będzie specjalna nakładka bambusowa, być może macie urządzenia z funkcją gotowania na parze (thermomix, parowar), możecie ostatecznie posłużyć się zwykłą nakładką do gotowania na parze kupioną za grosze w każdym większym markecie.

ciasto składniki:

2 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania

1 szklanka ciepłej wody

1 płaska łyżeczka soli

*z  tej ilości wyjdzie około 30-40 pierożków

Farsz z kurczakiem:

200 g mięsa z kurczaka (1 pojedyncza pierś)

2 łyżki posiekanej kolendry

1 łyżka posiekanej dymki

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

2 cm startego korzenia imbiru

1 przeciśnięty ząbek czosnku

Farsz z krewetkami:

200 g oczyszczonych krewetek (bez ogonków)

1 łodyga selera naciowego

2 łyżki posiekanej dymki

1 przeciśnięty ząbek czosnku

1 łyżka sosu rybnego

szczypta soli

sos:

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka oleju sezamowego

2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżka posiekanej dymki

½ łyżeczki płatków chili

1 łyżeczka ziaren sezamu

Ciasto przygotowanie:

farsz z kurczakiem:

farsz z krewetkami:

sos:

lepienie:

Naczynie do gotowania na parze ustawić na napełnionym wodą woku lub patelni, w taki sposób, żeby spód naczynia nie dotykał wody. Ułożyć krążek wycięty z papieru do pieczenia. Gdy woda się zagotuje układać pierożki i gotować je przez 12-15 minut.

Podawaj z sosem.

trik

Aby pierożki nie przyklejały się do spodu bambusowego koszyczka możesz zamiast papieru do pieczenia zastosować liść kapusty pekińskiej lub sałaty.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować